• vas. jún 16th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

A 2022. ÉVI MUNKAERŐPIACI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV

A munkaerőpiaci ellenőrzésekre vonatkozó 2022. évi országos hatósági ellenőrzési terv célja az, hogy meghatározza a fővárosi és megyei kormányhivatalok foglalkoztatási, munkaerőpiaci hatósági ellenőrzést végző szakterületei számára a 2022. évi hatósági ellenőrzési tervük összeállításához szükséges szakmai követelményeket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által összeállított Országos Hatósági Ellenőrzési Terv ismerteti az ellenőrzés jogalapját, bemutatja, hogy melyek a kormányhivatal ellenőrzési tervének kötelező tartalmi elemei, melyek a munkaerőpiaci ellenőrzési főbb feladatok. A kormányhivatalok által kidolgozandó ellenőrzési terv elkészítésének fő célja ugyanis az, hogy biztosítsa a meghatározott szempontok szerint történő következetes vizsgálatot és értékelést, ugyanakkor megfelelő felkészülési lehetőséget biztosítson az ellenőrzött számára.

Az ellenőrzés során egy adott szervezet működésének, belső folyamatainak, tevékenységének a vizsgálata zajlik. A célok, feladatok tükrében feltérképezik a rendelkezésre álló eszközöket és erőforrásokat, továbbá az ennek alapján várható eredményeket.

A kormányhivatal hatósági ellenőrzési tervének kötelező elemei az alábbiak:

  • A hatósági ellenőrzés tárgya, ütemezése, ellenőrizendő időszak;
  • A hatósági ellenőrzés eszközeit és szempontrendszerét;
  • A vezető által meghatározott egyéb adatokat, amennyiben ez indokolt.

Az Országos Hatósági Ellenőrzési Terv kizárólag az említett feladatok közül határoz meg konkrét vizsgálati területet. A kormányhivataloknak a hatósági tervet úgy kell összeállítaniuk, hogy a feladatok végrehajtása külön anyagi forrást ne igénylejen, azaz a 2022. évre rendelkezésre álló költségvetési kereteken belül kell ezt biztosítani.

Az ellenőrzés tárgyáról, illetve az ellenőrzés során kiemelten vizsgálandó támogatások, beruházások köréről bővebben
Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vonatkozó oldalán tájékozódhat.