• sze. nov 30th, 2022

A Kormány elfogadta az MKIK javaslatait a kamatplafonra és hitelmoratóriumra vonatkozóan

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara folyamatos egyeztetéseket folytatott a Kormányzattal annak érdekében, hogy a vállalkozások számára olyan intézkedések kerüljenek bevezetésre, amelyekkel túlélhetik a jelenlegi válsághelyzetet. A kamara célja, hogy minél kisebb legyen a recesszió mértéke, és továbbra is a növekedésre fókuszáljon a gazdaság, ehhez pedig elengedhetetlen a vállalkozások minden lehetséges eszközzel történő segítése. Ennek keretében az MKIK kezdeményezte egy 5-10%-os sávban meghatározott kamatplafon azonnali bevezetését, továbbá a meglévő változó kamatozású vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségének biztosítását mindaddig, amíg a gazdasági helyzet ezt megkívánja.

A vállalkozások működőképességének megtartása érdekében pedig a Széchenyi Kártya Program folytatása kulcskérdés volt. Az elmúlt időszakban hosszas tárgyalások folytak a szervezetek között az állami támogatású hitelprogram jövő évi folytatásának részleteiről annak érdekében, hogy a vállalkozások számára továbbra is a piacinál lényegesen olcsóbb, fix kamatozású, kiszámítható konstrukciókat tudjunk biztosítani.

Kamatstop kiterjesztése kkv-hitelekre

Június 28-ai szinten, 7,78%-on fixálják ezeket a hiteleket. A lépés november 15-től érvényes, de az addigra már átárazódó szerződések is visszakerülnek erre a szintre.

Az intézkedés jövő év július 1-ig lesz érvényben, amelyben mintegy 60 ezer kkv nagyjából 100 ezer hitele érintett.

Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása

Folytatódik a Széchenyi Kártya Program, fix 5%-os nettó kamattal lesz elérhető 2023. januártól.  A jelenlegi 3,5% január 1. napjáig marad érvényben. Hat konstrukció lesz elérhető a jövőben: beruházási hitel, forgóeszközhitel, turisztikai hitel, mikrohitel, agrárhitel, illetve folyószámlahitel. A kamattámogatást a kormány át fogja vállalni, a bankokat ezzel akarja a kormány ösztönözni arra, hogy folytassák a programot.

  1. október 22.