• vas. jún 16th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Általános útmutató a KATA adózás módosítása kapcsán

A Magyar Közlönyben 2022. július 18-án megjelent, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény legfontosabb új előírásai a következők:

 • Csak egyéni vállalkozó lehet katás (a bt-k, kkt-k, ügyvédek, ügyvédi irodák nem), viszont továbbra is lehet mezőgazdasági őstermelés mellett katázni.

 • Csak főfoglalkozásként lehet katázni, vagyis kizárták a katából a főállású munkaviszony, saját jogú nyugdíj, rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás, társas vállalkozói jogviszony, nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozókat, illetve a külföldön biztosítottakat.

 • A kata-alanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal a taxisokon kívül minden katásnak, ha kifizetőtől szerez bevételt.

 • Az előző pont azt jelenti, hogy a katások – a taxisokon kívül – csak magánszemélyeknek és őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket (cégeknek, egyéni vállalkozónak, költségvetési szerveknek nem, hiszen ők kifizetők). Ez persze az adószámos magánszemélyeken és az őstermelőkön kívül minden más vállalkozást is érint: 2022.09.01-től ők nem kaphatnak kisadózótól számlát.

Minden érintett vállalkozás helyzetét egyedileg szükséges vizsgálni, hogy a jövőben adózási formáját és ezáltal működését miként változtatja meg, amennyiben a törvénymódosítás következtében kiszorul a kata adóalanyok köréből. A lehetséges irányok végiggondolásában az alábbi útmutatót ajánljuk figyelmébe:

 • Ha cégként kata-alanyok voltak, akkor biztosan kikerülnek a kata hatálya alól, ezért az alábbiakban leírt „Ha a válasz nem” részt érdemes áttanulmányozni.

 • Egyéni vállalkozóként csak magánszemélyeknek nyújtok szolgáltatást, értékesítések terméket? Soha egyetlen olyan számlát sem állítok ki, amin szerepel a vevő adószáma?

  • Ha a válasz igen, akkor maradhatnak katások, csupán annyi teendőjük lesz, hogy 2022.09.25-ig ezt bejelentik a NAV felé a 22T101E nyomtatványon. (Ebben az esetben javasolt az üzletbe kirakni egy tájékoztató táblát is, melyre jó nagy betűkkel ki van írva: „Csak magánszemélyeket szolgálunk ki!”, ezzel megelőzve, hogy kifizető kérjen számlát.

  • Ha a válasz nem, akkor javasoljuk, hogy forduljanak könyvelőhöz tanácsadásért. A törvény megjelenését követően vélhetően a könyvelők türelmüket fogják kérni, mert számukra is szükséges valamennyi idő a törvényszöveg alapján történő felkészülésre.

 • Ha az előbb leírtak miatt kiesik a katából 2022.09.01-től, akkor sem szabad kapkodni. Mindent át kell gondolni, augusztusban átbeszélni a könyvelővel a lehetőségeket (elvégre is 2022.08.31-én éjfélig még van idő, és a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról).

 • A könyvelővel folytatandó tanácsadásra gyűjtsön össze minél több információt, különösen az alábbiakról:

  • Nézze át, írja le, milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. (Pl. van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei.)

  • Gondolja át, hogy mennyi bevétele várható még 2022.08.31-ig. Fontos kitétel a törvényben, hogy aki 2022.08.31-én kisadózónak minősül, annak a 40 %-os különadót csak akkor kell megfizetnie, ha a 2022.08.31-ig megszerzett bevétele a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma és 1,5 millió Ft szorzatát meghaladja. Ehhez szorosan hozzátartozik az az előírás, hogy a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a katásságát 2022.09.01. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót (8 hónap * 1,5 millió Ft).

Ha a kata-alanyiság azért szűnik meg, mert az adózó az új törvény szerint nem lehet kisadózó (pl. azért, mert betéti társaság, vagy munka mellett egyéni vállalkozó, stb.), akkor pillanatnyilag az alábbi lehetőségei vannak:

 • Egyéni vállalkozó esetében:

  • választhatja az Szja tv. szerinti vállalkozói jövedelem szerinti adózást (bár az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályokat még nem ismerjük, de valószínűsíthető, hogy ez lesz az automatikus adózási mód), ugyanis

  • 10.31.-éig be lehet jelenteni, hogy 2022. adóévre vonatkozóan átalányadózást választ (ennek módját és formáját a NAV 2022.08.15-ig a honlapján fogja közzétenni).

 • Cégek esetében a 22T201T nyomtatványon kell bejelenteni, hogy:

  • kiva-alanyiságot választ, vagy

  • a társasági adó hatálya alá jelentkezik be.

Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra lesz szükségük.