• ked. ápr 16th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

HASZNOS INFORMÁCIÓK KÜLKERESKEDELEMHEZ

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az Európai Bizottság összeállította azoknak a termékeknek a vámtarifaszám szerinti listáit, melyek az Oroszországgal szemben elrendelt szankciók megkerülése tekintetében különösen kritikusnak tekinthetők gazdasági, illetve kockázatosnak minősíthetők katonai, harctéri (biztonsági) szempontból. A listákban szereplő kockázatos termékek a 11. szankciós csomagban is szerepelnek, de az érintett termékkört a Bizottság külön is publikálta szankciós honlapján.

A harctéren talált eszközök és azok alkatrészeinek elemzése alapján összeállított katonai termékek listája 38 vámtarifaszámot tartalmaz, négy egységre (integrált áramkörök, vezeték nélküli kommunikációhoz és navigációhoz kapcsolódó elektronikai cikkek, elektronikus alkatrészek, elektronikus alkatrészek gyártóberendezései) osztva. A gazdasági szempontból kritikus termékek listája olyan, a 28., 84., 85., 89. és 90. árucsoportba tartozó termékeket tartalmaz, melyek harmadik országokba irányuló forgalmában a statisztikai adatok elemzése alapján a háború kitörését követően jelentős eltérés (emelkedés) tapasztalható. E termékeket a gyanú szerint harmadik országokból tovább exportálják Oroszországba. Az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét lista folyamatosan változhat, bővülhet.

A két lista az alábbi címen érhető el (lap alján „Important” cím alatt).

https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/international-affairs/eu-measures-following-russian-invasion-ukraine_en

Az alább elérhető angol nyelvű tájékoztatókban szereplő áruk szállítása során kiemelt figyelemmel javasolt eljárni tekintettel arra, hogy a 833/2014/EU tanácsi rendelet 12. cikke alapján tilos az olyan tevékenységekben való tudatos és szándékos részvétel, amelyek célja vagy hatása a tilalmak megkerülése.

Az angol nyelvű listák alább tölthetők le:

 

Felhívjuk a Tisztelt Vállalkozások figyelmét, hogy Törökország angol neve megváltozott.

A hivatalos név angolul: Türkiye.

A fent leírtak értelmében kérjük, hogy fokozottan figyeljék az újonnan forgalomba kerülő külkereskedelmi formanyomtatványokon az elnevezést, hiba esetén pedig jelezzenek a kibocsátó felé. Az okmányokat hitelesítő kollégáink csak a pontosan kitöltött származási bizonyítványt hitelesítik, hibás elnevezés esetén az okmányok hitelesítése nem áll módjukban.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az alábbi oldalakon találnak az oroszországi szállításokra vonatkozó korlátozó intézkedésekről, illetve az aktuális áruszállítási helyzetről friss híreket, tájékoztató anyagokat:

Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal
https://mkeh.gov.hu/news/2022/02/28/a-legujabb-oroszorszag-elleni-eu-szankcios-intezkedesek
https://mkeh.gov.hu/haditechnika/Nemzetkozi_szankciok_vegrehajtasa#top

Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete
A NAV tájékoztatója az orosz-ukrán konfliktus miatt elrendelt szankciókról
A NAV tájékoztatója a Fehéroroszországgal szembeni EU szankciókról

Európai Bizottság ajánlása exportőröknek

Az Európai Unió az elmúlt időszakban, több áruforgalommal kapcsolatos korlátozást is megfogalmazott az Orosz Föderációval és a Belarusz Köztársasággal szemben.

A Bizottság ajánlása szerint az exportőröknek, illetve az importőröknek célszerű olyan kötelezettségvállalások bevezetése a szerződéseikbe, amelyek megtiltják a velük szerződő félnek az áruk exportját Oroszországba vagy Belaruszba, másrésztől olyanok, amelyek megtiltják az áruk tovább értékesítését olyan harmadik feleknek, amelyek nem vállalnak kötelezettséget arra, hogy nem exportálják az árukat az említett országokba. Továbbá javasolt az említett kötelezettségvállalások megszegése esetére megfelelő szankciókat is rögzíteni a szerződésben.

A PwC Magyarország erről szóló közleményét itt olvashatják.

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból (EU) és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is.

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból egyben azt is jelenti, hogy 2021. január 1-jétől „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni. Ez alól kivél Észak-Írország, mivel ott az EU vám-, áfa- és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is.

A fentiekből adódóan Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Wales) esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint a Nagy-Britanniából érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.

Az alábbi linkeken egyéb információt talál a brexittel kapcsolatos vámpolitikát érintően.

Változás az ATA igazolvány Egyesült Királyságban történő használatában

2022. január 1-től az Egyesült Királyságba bármely kikötőn keresztül belépő vagy onnan kilépő fuvarozónak az áruk vámkezeléséhez regisztrálnia kell a GVMS (Goods Vehicle Movement Service) rendszerben.

Az ATA-igazolvány számát a GVMS-nyilatkozat Declaration Reference mezőjébe kell beírni.

Változás!

 A rendelkezés ezentúl minden járműre vonatkozik, mind export, mind import viszonylatban.

Teherforgalomban szállított áruk esetében a szállítmányozó szerzi be a GMR számot.
Utasforgalomban a külföldi kamara segít megszerezni a számot. Ezzel kapcsolatos igény az alábbi linken küldhető:

https://www.londonchamber.co.uk/international-trade/trade-documentation/customs-declarations/gmr-service-request/

A Calais Euroshuttle-n keresztül az Egyesült Királyságba utazó személygépkocsiknak és kisteherautóknak a teherterminálra kell menniük, hogy lebélyegezzék igazolványukat