• pén. szept 29th, 2023

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Felhívás Humanitárius segítségnyújtásra a PMKIK közreműködésével

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tisztelt Vállalkozó!

Magyarország egy emberként mozdult meg, hogy segítséget nyújtson az orosz-ukrán háború következtében Magyarországra érkező kárpátaljai magyar testvéreinkért és ukrán nemzetiségű barátainkért. A kamara elnöksége döbbenettel áll az orosz agresszió előtt, amelyre semmilyen valós vagy vélt indok nem szolgálhat alapul. A háborút elutasító jelen és a békét minél előbb megteremtő jövő érdekében most mindenkinek segítséget kell nyújtania. Felmértük lehetőségeinket és látjuk azt, hogy az erőforrások koncentrációja emelheti a segítségnyújtás hatékonyságát. Ezért kérünk mindenkit, hogy a legapróbb felajánlást se tekintse hiábavalónak, azok összegyűjtése és célzott helyen való jó felhasználása a kamara szervezésében lehetségessé válik. Mindezek figyelembe vételével a kamara az alábbi kérdésekben folyamatos proaktív szervező magatartással kívánja a nehézségek előtt álló menekültek helyzetét elviselhetővé tenni és megoldást nyújtani.

Tisztelettel kérjük, hogy a következő kérdésekben legyenek a kamara partnerei.

  • Megállapodást kötöttünk a MUKIK-kal (Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara), amelynek keretében működésükhöz 1.000.000 Ft-ot átutaltunk. A megállapodás a továbbiakban tartalmazza a folyamatos információcserét az aktuális napi feladatok meghatározásához. Fogadjuk a MUKIK részére érkező felajánlásokat és továbbítjuk számukra.
  • A MUKIK-kal együttműködve 2.000.000 Ft értékben tartós élelmiszer küldeményt juttatunk el Kárpátaljára a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségéhez.
  • Megnyitottunk egy bankszámlát mindazok számára, akik pénzbeli hozzájárulásukkal szeretnék kifejezni együttérzésüket, de ugyanakkor garanciát is szeretnének kapni, hogy adományuk a legjobb módon kerül felhasználásra. Ezen nyomon követési feladatot a Gazdasági Osztály látja el, akinek nyilvántartást kell vezetni az adományozókról, és részükre tájékoztatást adni az adomány felhasználásáról. A bankszámla szám a következő:

 

10102086-11571302-09000007
 

  • A kamara a törökbálinti székhelyén ellátja tartós élelmiszer küldemények, tisztálkodó szerek, higiéniai eszközök, gyógyszerek, vagy épp főzéshez, alváshoz, hideg elleni védekezéshez szükséges használati tárgyak gyűjtését, raktározását és a szállítmányok célba juttatását.
  • A kamara felmérést készít azon Pest megyei gazdasági szervezetekről, amelyek az Oroszországot érintő szankciók következtében gazdasági hátrányt szenvednek el. Ennek felmérésére kamaránk kérdőívet készített el, amelyre az alábbi hivatkozáson lehet belépni:

Oroszországot érintő szankciók következményeinek felmérése

  • A kamara felmérést készít azon Pest megyei munkaerőpiaci keresletekről, amelyek a szakképzettség megléte esetén nyelvtudás nélkül is elláthatóak, pl. építőipar, gépkezelő, gépkocsivezető, stb., és természetesen a szakképzettséget nem igénylő munkaköröket is. Ennek felmérésére kamaránk kérdőívet készített el, amelyre az alábbi hivatkozáson lehet belépni:

Munkaerőpiaci igényfelmérés

  • A kamara felméri a menekültkezelésben résztvevő, feladattal rendelkező valamennyi állami szervet, kimutatást készít azok elérhetőségeiről és felmérést készít a menekült kérdésben mérvadó szerepet betöltő karitatív szervezetekről. Ezen adatbázist a kamara honlapján feltünteti és folyamatosan kezeli.
  • A kamara felmérést készít azokról a munkásszállókról, szolgálati lakásokról, átmeneti szálláshelyekről, amelyeket a vállalkozók rendelkezésre tudnak bocsátani a rászorulók számára.
  • Fentieken túl szolgáltatások közvetítésében is segédkezet nyújtunk, ilyen lehet a gyermekfelügyelet, a tolmácsolás, a tovább utazások megszervezése Nyugat-Európába.
  • A kamarai részéről a kapcsolattartó:

dr.Kupcsokné Polyák Ágnes Antónia

Visegrádi országok és Kárpát-medence területi vezető

polyak.agnes@pmkik.hu

 

Segítőkész együttműködésében bízva
Törökbálint, 2022. március 11.
dr. Vereczkey Zoltán

elnök

Humanitárius szervezetek, segélyprogramok

A segítség nyújtási lehetőséges formáinak összefoglalása:

https://www.hogysegits.hu/

Felajánlott szállási lehetőség azonnali feltüntetésére az alábbi portálon van lehetőség:

https://shelterukr.com/

Baptista Szeretetszolgálat
Katolikus Karitász
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
https://adomanyozz.hu/program/ukrajna
Magyar Református Szeretetszolgálat
Magyar Vöröskereszt
Ökumenikus Segélyszervezet
Üdvhadsereg

UNICEF Magyarország

Vészhelyzet Ukrajnában – azonnali segítségnyújtásra van szükség!

Migration Aid facebook csoport

Felhívás az ukrán menekültválság kapcsán

Összefogás Ukrajnáért facebook csoport
Országos Gyermek és Ifjúságsegítő Egyesület

https://www.facebook.com/gyermeksegito/
e-mail: gyermeksegito2020@gmail.com

Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács

elnöke: Gulyás Gergely

178/2013. (VI. 4.) Korm. rendelet a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsról – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

Híd Kárpátaljáért Segélyprogram

Az adományvonal a 1357-es telefonszámon hívható, illetve SMS-t is lehet küldeni.
A Nemzeti Összefogás számlaszáma: 11711711-22222222
A Humananitárius segítségnyújtásban aktívan közreműködő Pest Megyei Vállalkozók
Feltöltés alatt…
Köszönetnyilvánítás
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, dr. Brenzovics László által írt köszönőlevél itt olvasható teljes terjedelmében.