• pén. febr 23rd, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Kérdések és válaszok a földgázfelhasználók korlátozási kategóriáinak változásával kapcsolatban

A 2023.08.24.-én kiadott földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 399/2023. (VIII. 24.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) alapján jelentősen megváltozik a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló szabályrendszer, másként említve a korlátozási besorolások és szabályrendszer. A Rendeletben szabályozott új korlátozási besorolási rendszer alkalmazása 2024. január 1. napján veszi kezdetét.

A földgázkereskedők kiküldték felhasználóiknak a besorolások és kivételek megadásához szükséges, a Rendelet 1. mellékletében megjelent nyilatkozatot, azonban a nyilatkozat kitöltésével kapcsolatban számos értelmezési kérdés érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal).

A Hivatal igyekszik valamennyi kérdésre a lehető legrövidebb idő alatt szakmai választ, útmutatást adni, ennek elősegítése érdekében honlapjukon összegyűjtésre kerültek a nyilatkozattal kapcsolatosan gyakran feltett kérdések és az arra vonatkozó válaszok. A Hivatal összefoglalóját az alábbi hivatkozáson keresztül érheti el:

https://mekh.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek-es-valaszok-a-korlatozasi-besorolassal-nyilatkozattal-kivetelekhez-tartozassal-annak-igazolasaval-es-egyeb-ertelmezest-igenylo-kerdesekkel-kapcsolatban

Azok a felhasználók, akik még nem küldték meg nyilatkozatukat a földgázkereskedők részére, mihamarabb pótolják hiányosságukat.