• pén. márc 31st, 2023

Módosultak az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályok

Felhívjuk a Tisztelt Vállalkozások figyelmét, hogy a Magyar Közlöny 205. számában megjelent az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályok meghatározásáról szóló 726/2020. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) módosításáról szóló kormányrendelet. A módosítással kapcsolatban a következőkre szeretnénk felhívni a figyelmet:

A kereskedőknek 2023. január 1. napjától kvázi saját hatáskörben kell gondoskodniuk arról, hogy a kódot a fogyasztók rendelkezésére bocsássák. Ennek módját a jogszabály a kereskedő belátása és technikai lehetőségei szerint saját hatáskörébe utalja. A kód átadása történhet papír alapon, illetve közvetlenül a nyugtára/számlára történő nyomtatás útján, utóbbi megoldás informatikai fejlesztést igényel, melyre remélhetőleg a pénztárgép- és számlázó szoftverek fejlesztői is időben fognak reagálni. A technikai megvalósítást és a platform megválasztását illetően fokozottan ügyelni kell arra, hogy egy esetleges fogyasztóvédelmi eljárásban szükséges lehet bizonyítani a kód átadásának megtörténtét. Mindenképpen olyan módot szükséges tehát választani, ami lehetővé teszi a későbbi időpontban történő bizonyítást.

Fontos körülmény továbbá, hogy az adattörlő kódokat a kereskedőknek szintén 2023. január 1. napjától elektronikus úton kell igényelniük a NAV-tól. A jogszabály nem tartalmaz utalást arra vonatkozóan, hogy az igénylőlap, illetve az adattörlő kódok továbbítása milyen módon történik, ez a NAV feladatkörét képezi. Az adattörlő kód a NAV SORSZIG-elnevezésű nyomtatványán kérhető a nyugta- és számlanyomtatványok sorszámtartománya mellett. A NAV adattörlő kód igénylésével kapcsolatos eljárásról szóló részletes tájékoztatóját ide kattintva éri el.

A címkéket a kereskedő 2023. március 31. napjáig adhatja át a fogyasztók részére. Ugyanakkor az ezen időpontig fel nem használt címkéket a kereskedőknek 2023. április 30. napjáig vissza kell szolgáltatniuk székhely vagy telephely szerint illetékes járási hivatal részére.

A jelenleg hatályban lévő Korm. rendeletet ide kattintva érheti el.