• pén. szept 29th, 2023

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Online előadás a kiterjesztett gyártói felelősségről (EPR) és a kötelező visszaváltásról (DRS)

Figyelmébe ajánljuk a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal, valamint a PwC Magyarország által megszervezésre kerülő „Elrajtolt a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), felkészül a kötelező visszaváltás (DRS)” című online előadását.

2023. július 1-jén lépett hatályba Magyarországon az ipari hulladékkezelési folyamatokat jelentős mértékben megváltoztató kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (Extended Producers Responsibility, rövidítve EPR), amely új díjfizetési kötelezettséget és adminisztratív terhet ró a körforgásos termékek (köztük a csomagolások, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok) gyártóira, illetve azok első belföldi forgalmazóira, továbbá az érintett hulladékok – főszabály szerint – kizárólag a MOHU részére adhatóak át.

Az EPR-rendszeren felül a gyártókat és a kereskedőket egyaránt érinti a várakozások szerint 2024. január 1-jén hatályba lépő, italcsomagolásokhoz kapcsolódó kötelező visszaváltási rendszer (Deposit Return Scheme, rövidítve DRS). A DRS-rendszer alapján az italcsomagolások forgalomba hozatalakor a gyártók kötelesek visszaváltási díjat fizetni a MOHU részére, ezt a díjat azonban a fogyasztó megkapja, ha visszaviszi az üres csomagolást a kereskedő által üzemeltetett gyűjtőpontra.

A jogszabályi változások, valamint a fenntarthatósági törekvések és elvárások miatt kiemelkedően fontossá vált az anyagok és termékek megfelelő hulladék-szabályozási minősítése.

Az előadás során jogi szempontból bemutatásra kerül:

  • az EPR- és a DRS-szabályozás legfontosabb elemei,
  • az új rendeletekkel érintett hulladékfajták, az anyagok minősítésének szempontjai, az egyes kategóriák határterületei,
  • a gyártók, a forgalmazók és a kereskedők által teljesítendő kötelezettségek,
  • a felülvizsgálandó vállalati folyamatok.

Az előadók továbbá az EPR-megfelelőség egyes komplex kérdéseit járják körül, valamint bemutatják az EPR adminisztráció automatizálására készített megoldásokat.

Előadók:

  • Szük Balázs, vezető menedzser – PwC Magyarország
  • dr. Zalai Péter, ügyvéd, partner – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
  • dr. Balog Balázs, ügyvéd – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
  • dr. Bán Kristóf, jogi szakértő – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda

Időpont: 2023. szeptember 20, szerda 14:00-15:00

Helyszín: online, a visszaigazolásban és az emlékeztető e-mailben küldött link alapján.

Az előadás nyelve: magyar.

Az eseményen való részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tehet meg.