• pén. febr 23rd, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Összefoglaló EPR-rel és DRS-sel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról

Az Energiaügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta „a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet-tervezetét

A jelen társadalmi egyeztetésre bocsátott kormányrendelet-tervezete a közelmúltban kihirdetésre került, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerre, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerre vonatkozó részletszabályokkal kapcsolatos, a jogalkalmazás során felmerült, gyakorlati észrevételek alapján szükségessé vált módosításokat, valamint az egyértelműség érdekében szükséges pontosításokat tartalmazza.

Ehhez kapcsolódóan szíves figyelmébe ajánljuk az EY által készített összefoglalót.

A tervezetben foglaltak jelentős része az újrahasználható csomagolások körét érinti. Az újrahasználható csomagolószerből létrehozott csomagolás nem első belföldi forgalomba hozatalának két nevesített esetére vonatkozóan kötelező záradékszöveget ír elő a számlán vagy a forgalomba hozatalt bizonyító okiraton.

Összetett mentesítő szabály kerül bevezetésre az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásában nem szereplő, használt csomagolószerből létrehozott csomagolás belföldi forgalomba hozatala esetén, ahol az EPR díj korábban már megfizetésre került.

A tervezet alapján a borászati termékek üvegcsomagolásának gyártói EPR és DRS kötelezettségei összehangolásra kerülnek. Továbbá pontosításra kerül a csekély mennyiségű kibocsátó és a tej, illetve a tejet vagy tejterméket tartalmazó italtermék fogalma.

Fontos, hogy egyes körforgásos termékek köre bővítésre kerül, így az érintett termékköröket érdemes még egyszer felülvizsgálni például a sütőolaj és zsír, illetve a textiltermékek esetén.