• szo. jún 15th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Sajtóközlemény
A Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara közleménye a fővárosi önkormányzati választást megelőzően Budapest közlekedési problémáiról folytatott egyeztetéseinek végkövetkeztetéseiről

A Közép-Magyarországi Régióban a főváros és az agglomeráció területén több mint négyszázezer vállalkozás van jelen, amelyek együttesen 2023-ban közel 500 milliárd forint iparűzési adót fizettek be a főváros kasszájába. Ezen vállalkozások vezetőinek és alkalmazottainak jogos elvárása, hogy az ő működésüket a főváros közlekedésszabályozása ne akadályozza, hanem ellenkezőleg, elősegítse. A város működésének forrásait nagy részben a gazdasági szereplők, a vállalkozók adóbefizetései adják. Magyarország egy modern piacgazdaság, amelyben Budapest vezető szerepet tölt be. A budapesti közlekedési viszonyok nemcsak az itt lakók, hanem az ország összes gazdasági szereplőjének fontosak lehetnek, amikor a vállalati kapcsolatok bővítése, az államigazgatási intézményrendszer felkeresése kapcsán a fővárosba érkeznek. Budapest az elmúlt önkormányzati ciklusban növekedési mutatók tekintetében elmaradt a régió fővárosaival, így Pozsonnyal, Prágával és Varsóval szemben. 

A PMKIK Küldöttgyűlésének határozatai szellemében tárgyalásokat folytattunk a már kiadott szakmai állásfoglalásainkat aláíró szervezetek képviselőivel mindhárom főpolgármester jelölt esetében. Ezen tárgyalásokat követően az alábbi lényeges megállapításokat tudom a Tisztelt Vállalkozók felé közvetíteni: 

  • Karácsony Gergely nem kíván változtatni az eddigi gyakorlatán, sőt az eddiginél még radikálisabb intézkedéssorozatot tartalmazó Mobilitás 2030 Tervet sem kívánja visszavonni. Közérthető módon úgy lehet jellemezni a tárgyalás hangulatát, hogy a süketek párbeszéde zajlott. A főpolgármester urat nem hatották meg a tények és az azokból következő érvrendszerek. Ki kell tehát jelentenünk, hogy nincs további 5 éve a fővárosnak a Karácsony-i kísérletezésre. 
  • Vitézy Dávid egy felkészült és határozott jelölt benyomását tette, aki elfogadta, hogy a gazdaság szereplői nélkül sohasem lehet sikeres növekedési pályára állítani egy fővárost. Tervei között szerepelnek olyan közlekedési infrastruktúra beruházások is, amelyek egyértelműen a forgalmi áteresztő kapacitások bővítését szolgálják.  

  • Szentkirályi Alexandra meggyőzött minket arról, hogy nem múlt el nyomtalanul az az 5 esztendő, amit főpolgármester-helyettesként a Városházán töltött. Így tény-, hely- és adatismerete megfelelő kiinduló alap lehet egy jó főpolgármesteri működés kialakításához. A kormányszóvivői feladatok ellátása során olyan kormányzati kapcsolatokat tudott kialakítani, amelyek nélkülözhetetlenek Budapest fejlődésének beindításához. A jó elképzelések önmagukban semmit sem érnek, ha az azok megvalósításához szükséges források nem állnak rendelkezésre. 

 

Tisztelt Budapesti Agglomerációba Tartozó Vállalkozó! 

Most is hangsúlyozottan kijelentjük, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjai mindig érvényesülni fognak javaslatainkban. Az önkormányzati választást követően még erőteljesebben érvényt kívánunk szerezni a gazdasági szereplők érdekeit tükröző szakmai elvárásoknak. Budapest egy csodálatos város óriási várostervezési és közlekedésszervezési lehetőségekkel. Nem hagyhatjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat gyakorlata gátja legyen a város gazdasági növekedésének. 

Vereczkey Zoltán