• vas. jún 16th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

SZAKMAI VERSENYEK

Szakmai versenyek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV).

A versenyek országos döntőjére Budapesten, az évente megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor. A rendezvénynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

A területi előválogatók lebonyolítását vármegyénként, a területi kamarák végzik. A területi előválogatókat válogatók követik.

Az országos döntők legjobbjainak látványos versenyét, a bemutatókkal és interaktív tevékenység szigetekkel színesített Szakma Sztár Fesztiválon minden érdeklődő ingyenes részvétel mellett tekintheti meg.

A szakmai versenyekkel kapcsolatos további információk és a jelentkezés feltételei elérhetőek a rendezvények hivatalos honlapján. 

A Szakma Sztár Fesztiválról készült kisfilm elérhető az alábbiakban:

Nemzetközi szakmai versenyek

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettetik meg magukat.

A szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken, az egyes szakmák hazai válogatóversenyén a legkiválóbb eredményt elérő versenyzők képviselhetik az országot. A versenyek rendezésének jogát évről évre más ország nyeri el, így minden év új izgalmakat tartogat.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt és is nyújtanak.

A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat. A versenyzők tréningeken, csapatépítőkön és mentális workshopokon készülnek fel az előttük álló kihívásokra.

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program során szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.

A nemzetiközi versenyekkel kapcsolatos további információk és a jelentkezés feltételei elérhetőek a rendezvények hivatalos honlapján. 

A WorldSkills versenyről készült kisfilm elérhető az alábbi linken:

WorldSkills Competition 2022 Special Edition Opening Celebration – YouTube

HÍREK

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal, 2023. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a Szakma Sztár Fesztivál kereteiben az országos szakmai versenyek döntőit.

A rendezvényen közel 15.000 látogató vett részt.

A fesztivál keretében 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A látogatók a EuroSkills verseny szakmai bemutatóiba és a WorldSkills nemzetközi válogató versenyeibe is bepillantást nyerhettek.

A Pest megyei diákok jól szerepeltek a döntőben, 2 ezüstérmet, 1 bronzérmet és egy 5. helyezést szereztek, az alábbi szakmákban:

Kamara

Jelentkező neve

Szakképesítés/

Szakma neve

Verseny-szám

Felkészítő(k) neve

Elméleti oktatást végző (tag)iskola

Döntőn elért helyezése

PMKIK

Somlós László Edvárd

Ács

SZKTV

Görbe András, Gyarmati Gábor

Piarista Szakképző Iskola és Kollégium

2

PMKIK

Szabó Dávid Szilárd

Szoftverfejlesztő és -tesztelő

OSZTV

Kemenes Tamás, Blahut Lóránt

Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium

2

PMKIK

Ignátz Dávid Szilárd

Ács

SZKTV

Uhlár Péter

Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola

3

PMKIK

Alföldi Benjámin János

Festő, mázoló, tapétázó

SZKTV

Fata Dávid

Ceglédi SZC Bem József Műszaki Technikum és Szakképző Iskola

5

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése, bemutatása, illetve, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára és elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőknek az eredményekhez!

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatóin informatikai rendszerüzemeltető, szoftverfejlesztő, valamint webfejlesztő versenyszámokban.

A részletes versenyfelhívások az alábbi linken érhetők el:

Jelentkezni a versenyfelhívások végén található adatlap kitöltésével lehet.

Öt magyar aranyérem a Szakmák Európa-bajnokságán

Minden várakozáson felül szerepeltek a magyar fiatal szakemberek idén is a szakmák Európa-bajnokságán, 5 arany, 1 ezüst és 4 bronzérem rendkívül komoly teljesítmény az erős európai mezőnyben.

A jelenlegi gazdasági folyamatok elvárják a fejlődő technológiákhoz való alkalmazkodást, az új kompetenciák elsajátítását. A munkakörök átalakulása elsősorban a robotizációnak, a digitalizációnak és az automatizációnak köszönhető. Azonban rengeteg olyan szakma létezik most is, amelyet emberi képességek és magas szintű kézségek nélkül lehetetlen művelni, ilyen például az ápolás és gondozás, kreatív tervezés, szépségápolás. A versenyen elért eredmények azt mutatják, hogy magyar gazdaság szempontjából mindkét fontos területen kiválóan teljesítettek a magyar fiatalok.

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában. 

A EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát. 

Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték.

Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek.

Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.

Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:

Perge Zsolt fodrász
Zalányi Bence bútorasztalos
Szabó Bence villanyszerelő
Bősze Eszter virágkötő
Ölbei Zsolt autószerelő
Nagyfi Máté grafikus
Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők

További eredmények:

Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma)

Lampert Benedek ács 6. hely
Skultéti Zita pék 9. hely
Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely
Nagy Richárd kőfaragó 7. hely

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő oktatóknak, mentoroknak a sikerekhez!