• pén. febr 23rd, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Űrlap a kiszereléscsökkentésről

Az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendelet alapján egyes kereskedelmi egységekben fel kell hívni a vásárlók figyelmét azon termékekre, melyek a korábban megszokotthoz képest kisebb kiszerelésben kaphatóak. Az érintett termékekről a gyártók, az első hazai forgalmazók, vagy a nagykereskedők kötelesek értesíteni kereskedelmi partnereiket, valamint termékenként első alkalommal a Nébih-et is. A kiszereléscsökkentés bejelentésére szolgáló űrlap a Nébih oldalán érhető el.

A Nébih az érintett termékekről nyilvános adatbázist állít össze, ami – a kereskedelmi tájékoztatók kihelyezéséhez igazodva – március 1-jétől lesz elérhető a hatóság honlapján.

Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a 1/2024. (I. 9.) Korm. rend. végrehajt. sz. min. rend. (Termékkiszerelés csökk.) jogszabálytervezetét.

A miniszteri rendelettervezet kiadásának célja, hogy az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1/2024. (I. 9.) Kormány rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján a kereskedelemért felelős miniszter által a Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti tájékoztatás formája és tartalma rendeletben kerüljön megállapításra.

A társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2024. február 15-ig várják, a kozigazgatasiegyeztetes@ngm.gov.hu e-mail címen.