• szo. jún 15th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

HÍRLEVÉL – 2024/05

HÍRLEVÉL – 2024/03

IX. Automotive CEE Day beszállítói találkozó - Lengyelország, Opole, 2024. április 18-19.

Newsletter - 2023/11

Részvételi lehetőség – Nemzetközi üzleti napon – Pozsony, 2023. május 10.

Tisztelt Vállalkozók!

A Szlovák Köztársaság Budapesti Nagykövetségének alábbiakban részletezett programajánlóját ajánljuk szíves figyelmükbe. A SARIO – Szlovák Befeketetési és Kereskedelmefejlesztési Ügynökség – a Cseh Köztársaság Szlovákiai Nagykövetségével közösen 2023. május 10-én nemzetközi üzleti napot szervez, melynek helyszíne Pozsony, NH Bratislava Gate One Hotel. A rendezvény ágazatilag a gépészeti, elektrotechnikai, energetikai, ökológiai, élelmiszer-, zöldés információs technológiákra helyezi a hangsúlyt. A rendezvényen gazdag program várja az érdeklődőket, ahol lehetőség nyílik üzleti tárgyalások lebonyolítására és üzleti találkozókra is.

Eddig tőbb mint 60 cég jelezte a részvételét, róluk bővebb információ ezen a linken található
profily už viac ako 60 registrovaných potenciálnych obchodných partnerov!

Az eseményről bővebben és regisztrációs lehetőségről a https://ibd2023.sario.sk/

A magyarországi résztvevők számára a részvétel ingyenes!
Jelentkezési határidő: 2023 április 25.

Diákmentor Program Zárórendezvénye, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara felhívása

NEMZETKÖZI IGAZGATÓSÁG HÍREI

A török gazdaság aktuális helyzete és kilátásai – 2022. november 9.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Török Tagozata Magyarország Ankarai Nagykövetségével együttműködésben tájékoztató fórumot szervezett a török gazdaság aktualitásairól és az üzleti lehetőségekről 2022. november 9-én. Pálmay Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatójának köszöntőjét követően Mátis Viktor, Magyarország törökországi nagykövete tartott előadást a törökországi politikai helyzetről, valamint a magyar-török politikai, kulturális és oktatási kapcsolatokról. Ezt követően Végh Roland, Magyarország ankarai külgazdasági attaséja a török gazdaság és gazdaságpolitika aktualitásait ismertette, illetve beszélt a magyar-török kereskedelmi kapcsolatokról és a törökországi üzletkötés előkészítéséhez szükséges gyakorlati tudnivalókról.

Magyar-Kubai Üzleti Tanács hetedik plenáris ülése és részvétel a Havannai Nemzetközi Vásáron – 2022. november 11.

A Magyar-Kubai Üzleti Tanács 2022. november 11-én tartotta hetedik plenáris ülését Havannában, a Kubai Kereskedelmi Kamara székhelyén. Az eseményen egy nyolc vállalkozásból álló magyar üzletember-delegáció vett részt Gyenese Tamás magyar társelnök vezetésével. A rendezvényen az Üzleti Tanács két társelnöke aláírta a hatodik plenáris ülés záródokumentumát és a 2022-23-as időszakra szóló akciótervet. Az Artintel Kft. szerződést írt alá kubai partnerével, a LABIOFAM-mal. A találkozó magyar-kubai üzletember-találkozóval ért véget. Az Üzleti Tanács ülése a Kubai Kereskedelmi Kamara és az MKIK közös szervezésében valósult meg, a havannai Magyar Nagykövetség támogatásával. Ezt követően, 2022. november 14-18. között a magyar vállalkozások részt vettek a Havannai Nemzetközi Vásáron, ahol a Havannai Nagykövetség és az Üzleti Tanács magyar szekciója által szervezett magyar standon mutatták be termékeiket, szolgáltatásaikat.

Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (FCCIUAE) delegációjának látogatása – 2022. november 15.

2022. november 15-én az Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (FCCIUAE) delegációja látogatást tett az MKIK-ban, a vendégeket dr. Parragh László elnök, Miklóssy Ferenc általános alelnök és KKÉAT elnök, Fasimon Sándor nemzetközi ügyekért felelős alelnök, Bachar Najari Magyar-Emírségeki ÜT elnök és Pálmay Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatója fogadták. Az emírségeki delegációt Abdullah Mohamed Al Mazrouei, az Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének elnöke vezette, akihez csatlakozott az FCCIUAE főtitkára, Humaid Ben Salem, aki egyben az Üzleti-Tanács emírségeki társelnöke, valamint Őexc. Saud Hamad Al-Shamsi nagykövet. A megbeszélésen a felek áttekintették a magyar és emírségeki vállalatok számára megnyíló üzleti lehetőségeket a két országban, illetve megtárgyalták, hogyan tudnák a két kamara közötti együttműködést szorosabbra fűzni, majd egyeztettek a Magyar-Emírségeki Üzleti Tanáccsal kapcsolatos feladatokról is.

Magyar-Emírségeki ÜT első plenáris ülése – 2022. november 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2022. október 16-22. között 17 tagú üzleti delegációt szervezett Vietnámba, Hanoiba, dr. Tordai Péter, az MKIK elnökségi tagja és a Nógrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének vezetésével. A delegáció tagjai a helyi kamarai partnerek által szervezett üzleti fórumon és üzletember-találkozón vettek részt, Magyarország Hanoi Nagykövetségének támogatásával. A kiutazás a Vietnám iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújtott segítséget üzleti kapcsolataik fejlesztéséhez, exportjuk bővítéséhez. Az út során tájékozódhattak a gazdasági és üzleti környezetről, a magyar-vietnámi gazdasági együttműködési lehetőségekről, továbbá tárgyalhattak potenciális üzleti partnerekkel.

Magyar-Emírségeki ÜT első plenáris ülése – 2022. november 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (FCCIUAE) gondozásában megalakult a Magyar-Emírségeki Üzleti Tanács, melynek első plenáris ülésére a 2022. november 15-én került sor Budapesten. Az Üzleti Tanács magyar társelnöke, Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa, míg az emírségeki társelnök Humaid Ben Salem, az Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének főtitkára. Az esemény alkalmából az Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (FCCIUAE) delegációja Abdullah Mohamed Al Mazrouei elnök vezetésével Budapestre látogatott. A plenáris ülést Fasimon Sándor, az MKIK nemzetközi ügyekért felelős alelnöke nyitotta meg, majd Miklóssy Ferenc, az MKIK általános alelnöke, az MKIK Közel-Kelet és Észak-Afrika Tagozatának elnöke tartott beszédet a résztvevőknek. A köszöntők sorában követte őt Abdullah Mohamed Al Mazrouei, az Emírségeki Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének elnöke, azután Őexc. Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete, majd a két társelnök. Ezt követően Gőbel Adrienn, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályának vezetője adott tájékoztatást Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kétoldalú gazdasági kapcsolatairól. A magyar gazdaságról és üzleti környezetről Almási Martina, a Nemzeti Befektetési Ügynökség befektetésösztönzési igazgatója tartott előadást. Ezután Őexc. Saud Hamad Al-Shamsi nagykövet és Abdulla Al Hammadi, az Egyesült Arab Emírségek Gazdasági Minisztériumának auditor igazgatója ismertették az Egyesült Arab Emírségek gazdaságát, üzleti és befektetési környezetét. Előadásukban kitértek a turisztikai ágazat jelentőségére is az országban. A tájékoztató előadásokat követően a networking kávészünet során a vállalkozásoknak lehetőségük nyílt személyesen megismerkedni az emírségeki féllel. Magyar oldalról fokozott üzleti érdeklődés mutatkozik az Emírségek irányába, a rendezvényen több mint 110 résztvevő volt jelen és az alakuló ülés napjáig több mint 34 hazai cég jelezte részvételi szándékát az Üzleti Tanács munkájában.

Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara rendezvény – 2022. november 17.

 

A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató rendezvényt szervezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával a magyar-ukrán üzleti partnerközvetítő rendszerről és lehetőségekről. A rendezvényen köszöntőt mondtak: Gelb Sándor, a MUKIK elnöke, Pálmay Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatója, Balogh István, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Ezt követően Lehóczki Anett, a HEPA szakértője a magyar-ukrán gazdasági kapcsolatok perspektíváiról tartott előadást, majd Oleg Pilipenko, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa beszélt az együttműködési lehetőségekről. Az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara képviselője, Ljubima Anna a gazdaságfejlesztés gyakorlati aspektusairól tartott előadást, végül Sologub Olekszandra, az ukrajnai Exportőrök és Befektetők Tanácsának képviselője az ukrán külügyminisztérium által fejlesztett NAZOVNI üzleti partnerközvetítő rendszert mutatta be. A rendezvény végén a MUKIK és az Exportőrök és Befektetők Tanácsa együttműködési megállapodást írt alá az üzleti partnerközvetítő rendszer működtetésére.

Külgazdasági értekezlet – 2022. november 24.

Az MKIK kihelyezett külgazdasági értekezletet tartott a kamarák külpiaci területen dolgozó munkatársai számára. Az eseményt Dunai Péter, az MKIK főtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében áttekintette a kamarák 2022. évi külgazdasági munkájának feltételrendszerét, valamint beszélt a kormány és az MKIK között megkötött megállapodásról, és a várható források felhasználásáról. Pálmay Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatója előadásában összefoglalta a kamarai hálózat 2022. évi külgazdasági tevékenységét, majd Urbányi Péter, az MKIK brüsszeli képviseletvezetője az aktuális európai témákról tartott előadást. Ezt követően Pálmay Flóra bemutatta a külgazdasági terület 2023-as vállalkozásfejlesztési projektterveit, a területi kamarák képviselőivel megvitatták a javaslatokat. Az értekezlet második napján Eszterhai Viktor, a Külgazdasági és Külügyi Intézet szakértője a világpolitikai trendekről, globális folyamatokról tartott előadást, Lóska Csaba, az EXIM nemzetközi ügyfélkapcsolati menedzsere az EXIM nemzetközi projekt- és tenderfigyelési tevékenységéről beszélt. Dr. Czikajló Gergely, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Munkaerőpiaci Főosztályának vezetője a külföldi munkaerőtoborzás rendszerét mutatta be.

Magyar-Orosz Tagozat éves közgyűlése – 2022. november 25.

 

Az MKIK Magyar-Orosz Tagozata 2022. november 25-én tartotta éves közgyűlését. Az eseményt Szekeres István, a Magyar-Orosz Tagozat elnöke nyitotta meg, majd Gőbel Adrienn, az exportfejlesztésért felelős főosztályvezető a kormányzati exporttámogatásról tartott előadást. Ezt követően Konkoly Norbert nagykövet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok aktualitásairól adott tájékoztatást, végül dr. Németh György, a NAV Központi Irányítás VÁM Főosztály osztályvezetője az orosz-ukrán háború miatti szankciók értelmezéséről és hatásairól tartott előadást. Az előadásokat követően az orosz piacon jelenlévő magyar cégek beszámolójára került sor.

Üzleti delegáció Izmitbe és Isztambulba – 2022. november 28.

 

Az MKIK Magyar-Török Tagozata 15 fős üzleti delegációt szervezett Rév András, a Tagozat elnökének vezetésével Izmitbe és Isztambulba 2022. november 28. és december 1. között. A delegáció tagjai november 29-én a Kocaeli Iparkamara és az ABIGEM szervezésében megvalósult Match4Industry elnevezésű rendezvény keretében folytattak üzleti tárgyalásokat török cégek képviselőivel. November 30-án az Isztambuli Iparkamara szervezett gazdasági fórumot és üzletember-találkozót, melynek szervezésében aktívan részt vett Bujáky Miklós, Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának külgazdasági attaséja, valamint a HEPA Turkey képviselői.

Magyar-Marokkói Üzleti Tanács magyar szekciójának első ülése – 2022. november 29.

 

2022. november 29-én a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács magyar szekciója megtartotta első ülését az MKIK-ban. Pálmay Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatójának köszöntője után az Üzleti Tanács magyar társelnöke, dr. Dombi Viktor beszélt a tanács szerepéről a magyar és marokkói vállalatok kölcsönös piacra lépésének segítésében, valamint ismertette a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatokat Marokkóval. A társelnök köszöntője után Joszkin János külgazdasági szakdiplomata Magyarország Rabati Nagykövetségéről csatlakozott online az eseményhez és adott tájékoztatást a marokkói üzleti környezetről, befektetési lehetőségekről, a kétoldalú árukereskedelem szerkezetéről és a nemzetközi kiállításokról. Az előadás után a megjelent 14 magyar tagvállalat bemutatkozott és ismertette a marokkói vonatkozású tevékenységét, céljait ezen a külpiacon a jelenlévőknek, mely során kérdéseket tettek fel a magyar társelnöknek és a külgazdasági attasénak. Utolsó napirendi pontként a tagok egyhangúlag elfogadták a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács ügyrendjét.

KOLLÉGIUMOK HÍREI

Ipari Kollégium – 2022. november 15.

Az MKIK elnöksége mellett működő Ipari Kollégium 2022. november 15-én tartotta soron következő ülését, melyen Göbl Erik, az Audax Renewables Kft. vállalati kommunikációs szakértője tartott előadást „Energiapiaci összefoglaló,az aktuális helyzet elemzése, kilátások és lehetőségek” címmel.

Az előadó bemutatta a villamosenergia-piac robbanásának előzményeit. A Covid válság alatt a villamosenergia iránti kereslet mondhatni megszűnt, hiszen a távol-keleti óriási gyárakban, üzemekben csökkent a foglalkoztatottság vagy teljesen leálltak a munkafolyamatok, ezáltal energiatöbblet keletkezett a piacon. A Covid utáni újraindítás időszakában a világon mindenhol, de főleg a Távol-Keleten ismételten megindult a szükséges javak termelése és ez a folyamat hatalmas energiaéhséget generált, melynek következtében masszívan emelkedni kezdtek az árak.

Az energiapiaci robbanásnak egyik fő tényezője az orosz – ukrán háború és annak fenyegetettsége az energiaellátásra. Az energiaárakat jelentős mértékben befolyásolja a folyóvizek rendkívül alacsony állása és az Európát sújtó extrém szárazság és aszály is, mivel a tartós kánikula miatt jelentősen emelkedett a nyári energiaigény.

Az előadó továbbá elmagyarázta szolgáltatói oldalról, hogy mi az oka annak, hogy az energiakereskedők nem – vagy csak szokatlan konstrukciókban – adnak ajánlatot a vállalkozásoknak. A piac körülbelül egy 8-10-szeres áremelkedést realizált, a fix áras konstrukciók óriási kereskedői kockázatot jelentenek. A bevezetett „önfinanszírozós” konstrukció azt a cél szolgálja, hogy a cég hónapról hónapra a mindenkori piaci áron tudja szolgáltatni a villamosenergiát. Az energiaszolgáltató megérti a vállalkozások álláspontját, mely szerint a fenti konstrukció kevésbé tervezhető, mint a fix áras szerződés, azonban ez a megoldás mindkét fél számára gazdaságosabb lehet, amennyiben a piac a jövőben – a fent jelzett tendenciák hatására 2023 első negyedévében – lefelé kezd mozogni.

OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI IGAZGATÓSÁG HÍREI

Újabb magyar érmek a szakmák világversenyén! – 2022. november 30.

Offner Márton ezüstérmes lett a víz- gáz és fűtésszerelő versenyszámban a WorldSkills Competition 2022 Special Edition világverseny németországi, lahri döntőjén, Bokor Péter és Hutter Péter kertépítők csapata pedig szakmájának bronzérmét hozta el az észtországi Tallinnból. Így Sisák Botond ezüstérmes webfejlesztő mellett újabb magyar dobogós helyezéseknek örülhetünk, emellett már 12 kiválósági érmet is magáénak tudhat a magyar delegáció.

Az idei WorldSkills világversenyt eredetileg 2022 októberében tartották volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt lemondták a rendezvényt. A világversenyt WorldSkills Competition 2022 Special Edition néven így most 15 ország 26 városában bonyolítják le 62 versenyszámban. 57 országból 1015 versenyző méretteti meg magát szeptember 7. és november 26. között, Magyarországot 23 versenyszámban 27 fiatal szakember képviseli 10 különböző országban. Első magyar dobogósként ezüstérmet nyert a huszonegyéves Sisák Botond webfejlesztő a dél-koreai Goyangban, most pedig újabb magyar sikereket üdvözölhetünk.

Németországban, Lahrban Offner Márton léphetett a dobogó második fokára. „Nagyon élveztem a versenyt, sok pozitív tapasztalatot és élményt szereztem, szuper volt megismerni más nemzeteket is. Maga a versenyfeladat nehéz volt, eléggé oda kellett tenni magunkat abban a három napban, nagyon kellett koncentrálni, figyelni és pontosnak kellett lenni. A felkészülés sok lemondással járt és sok időt vett igénybe, de így összességében azt mondom ilyen eredmény után, hogy abszolút megérte” – összegezte tapasztalatait a fiatal versenyző, akit Szigetvári Csilla készített fel a megmérettetésre.

Bokor Péter és Hutter Péter kertépítők az észtországi Tallinnban mérettettek meg, dobogós helyezettként a bronzérem került a nyakukba. „Ezzel a csapattal körülbelül három évnyi közös munka áll mögöttünk. Egy ilyen nehézségű megmérettetéshez elengedhetetlen egy sok és hasznos tapasztalattal, tudással rendelkező szakértő, aki Zita személyében szerencsére ott volt nekünk” – árulta el Bokor Péter hozzátéve, hogy nem feltétlenül a verseny tanítja a legtöbbet, hiszen a legjobb fejlődést és szakmai növekedést az egész felkészülési időszak adja. A magyar csapatot Gódorné Hazenauer Zita készítette fel a kihívásokra.

Az eddigi hat kiválósági érmes fiatal mellett hat újabb fiatal magyar tehetség részesült ebben az elismerésben. Pál Blanka Franciaországban, Bordeauxban bizonyíthatott az ápolás és gondozás kategóriában. Perge Zsolt fodrász és Darabos Lili szépségápoló a finnországi Helsinkiben versenyzett kimagasló eredménnyel, míg Ölbei Zsolt László autószerelő Németországban, Drezdában bizonyított. Czimmer Bálint festő és dekoratőr az olaszországi Bolzanoból és Szabó Bence villanyszerelő Salzburgból hozott haza kiválósági érmet. Ezt az elismerést azoknak a versenyzőknek ítéltek oda, akik pontszámuk alapján közel kerültek a dobogósok eredményéhez, és szakmailag szintén kiemelkedően teljesítettek.

A magyar versenyzők részvételét a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi és koordinálja, szponzorokkal együttműködve biztosítja a versenyzők felkészítését az eredményes szereplésre.

MKIK hírlevél 2022/11. szám

ÉBM-MKIK-ÉVOSZ konzultáció – 2022. november 21.

Az Építési és Beruházási Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége konzultációt tartott az építésügyi kerettörvény megalkotásával kapcsolatban, mely kiterjed az építési-, a világörökségi- és a településrendezési törvényre is.

A konzultáción Lázár János miniszter tájékoztatást adott a jogszabályok aktualizálásával kapcsolatos elgondolásokról, a jogalkotás menetéről, az építésgazdaságot érintő stratégiáról, egyben felkérte a két szervezet vezetőit, hogy szakmai hozzáértésükkel támogassák az ÉBM munkáját.

A kamarai delegáltak, a jelenlévő szakemberek súlyponti problémákat fogalmaztak meg, melyek mentén – a jelenleg hatályos szabályrendszer teljes áttekintésével – elkezdődhet a szakmai munka annak érdekében, hogy a megalkotásra kerülő új jogszabály strukturálisan támogassa az építésgazdaság fejlődését.

MKIK megrendelés alapján a GVI és PwC kutatása: Az energia- és üzemanyagár- emelkedés vállalkozói szektorra gyakorolt hatásairól – 2022. november 25.

A hazai energiaárak drasztikusan emelkedtek az elmúlt 1,5 évben mind a villamos energia, mind a földgáz és a távhő, illetve kisebb mértékben az üzemanyagok terén. Az áremelkedés a hazai KKV-kat is rendkívül nehéz helyzetbe hozta.

Az MKIK kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hazai vállalkozói szféra problémáiról és az azokhoz kapcsolódó megoldási javaslatokról azonnal tájékoztassa a kormányzati szereplőket. Annak érdekében, hogy ez hiteles és megalapozott legyen, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az MKIK GVI Nonprofit Kft. és a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. bevonásával egy széleskörű, online kérdőíves, valamint mélyinterjús kutatáson alapuló elemzés készült. Az elemzés legfontosabb eredményei, tanulságai a következők.

A vállalkozásoknak nagyon jelentős problémát jelent az energiaár emelkedése, aminek – ha nincs megfelelő állami beavatkozás – komoly nemzetgazdasági kihatásai lesznek.

A felmérésben részt vevő társaságok 81%-a tervezi az emelkedő energiaárakat a fogyasztóira áthárítani további energiaár-emelkedés esetén; ugyanakkor 92%-a szerint ez nem lehetséges teljes mértékben.
A társaságok 48%-a a bérek befagyasztásával kompenzálja az áremelkedést.
A társaságok 41%-a elbocsátásokat is tervez.
A társaságok 53%-a halaszthatja el a beruházásait.
Állami beavatkozás nélkül a társaságok fele kevesebb mint 6 hónapig tudja fenntartani normál működését.

A vizsgált európai országok a lakosság terheinek kompenzálása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a vállalkozások helyzetének a kezelésére is.

Tipikus eszközök az energiahatékonysági beruházási támogatások, az ÁFA csökkentése, ársapka bevezetése, az energiaköltségek közvetlen állami támogatása.

A meglévő hazai támogatások nem elégségesek a KKV-k terheinek enyhítésére

Vannak jó programok (pl. nagyvállalati Gyármentő Program, Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program), de ezek támogatotti köre túl szűk, csak pályázati alapon érhetők el, és a támogatási intenzitás sem kellően magas.

A negatív nemzetgazdasági hatások elkerülése érdekében számos további intézkedés javasolható

A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program kiterjesztése a nem feldolgozóipari szektorra, elsősorban az energiaköltség-támogatás kapcsán.
A beruházás-támogatási intenzitás (15%) emelése.
A pályázati feltételek könnyítése (pl. foglalkoztatási kötelezettség könnyítése) és adott esetben akár a pályázati kötöttség felülvizsgálata, pl. a német minta alapján, ahol az állam alanyi jogon kifizeti a KKV-k decemberi energiaszámláit.
Az energia (villamos energia és földgáz) ÁFÁ-jának csökkentése; vagy ha ez nem lehetséges, akkor az ÁFA visszaigénylés gyorsítása.
A naperőmű-engedélyezés szélesebb körű lehetővé tétele és az adminisztráció felgyorsítása (a hálózati szűk keresztmetszetek figyelembevétele mellett).
A már elkészült napelemek bekapcsolását az elosztói engedélyes kezelje prioritásként.
Fizetési késedelem esetén az azonnali energiakereskedői felmondási lehetőség tiltása és pl. egy kéthetes “türelmi idő” definiálása.
Az energiakereskedők szorosabb fogyasztóvédelmi felügyelete a visszaélésszerű szerződésmódosítási gyakorlatok elkerülése érdekében.
Ha a villamosenergia-kereskedők 2022. novemberében és decemberében nem képesek az elvárható gyorsasággal ajánlatot adni az ügyfeleknek, akkor 2023. januárjára átmeneti rendelkezések, hogy a vállalatok ne a jelenlegi eljárásrend szerinti, viszonylag magas áron jussanak villamos energiához
Egyeztetés az energiapiac működtetőivel, hogy van-e lehetőség az energiakereskedők bizonyos garanciális kötelezettségeinek enyhítésére pl. egy állami garanciavállalás mellett, ezáltal csökkentve az ő finanszírozási terheiket, és lehetőséget teremtve a kedvezőbb ajánlatadásra

Lehetséges MKIK szerepvállalás a területi kamarák bevonásával

Edukáció és figyelemfelhívás: az energiatakarékossági lehetőségek széleskörű kommunikációja, gyakorlati példákkal, legjobb gyakorlatok megosztásával
A rendelkezésre álló energiahatékonysági beruházás támogatási források, adókedvezmények, egyéb finanszírozási források ismertségének növelése

Egyszerűsített energetikai audit szolgáltatás KKV-knak – energetikai auditorok megbízása, akik ingyen vagy mérsékelt térítés fejében nyújtanak “egyszerűsített energetikai felülvizsgálati” szolgáltatást azt ezt igénylő KKV-knak.

Tovább az elnöki prezentációhoz

20 éves a Széchenyi Kártya Program ünnepi rendezvény – 2022. november 29.

A Széchenyi Kártya húszéves története bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor finanszírozásában – hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának huszadik évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya együttműködésen alapuló termék, kritikus időszakban segítette a kkv-k hitelezését, fennállása óta egyre nagyobb hányadot tölt be a kkv-k hitelezésében.

A vállalati hitelezést nem szabad abbahagyni – jelentette ki Parragh László, aki fontosnak nevezte a fenntartható gazdasági növekedés meglétét, és a kihívások között említette a társadalmi és gazdasági erőforrások összehangolását a technológia új világában. Az MKIK elnöke jelezte, a KAVOSZ a húszéves tapasztalatra építve hamarosan megjelenik a vállalkozások fejlesztését segítő új területeken is.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a Demján Sándor nagyvállalkozó kezdeményezte Széchenyi Kártya a gazdaság és a politika sikeres együttműködését mutatja, a termék nehéz időkben bizonyította válság- és időtállóságát. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a kártya a vidék hitelezőjévé is vált, a kibocsátott Széchenyi Kártyák 75 százaléka vidéki vállalkozásokhoz került.

Az ünnepségen jubileumi kártyákat adott át sikeres vállalkozásoknak Orbán Viktor miniszterelnök, Parragh László, Eppel János és Krisán László a közreműködő bankok, pénzintézetek vezetőinek közreműködésével, továbbá jubileumi díjjal ismerték el a bankok, a garanciaintézmények vezetőit, a KAVOSZ ügyintézőit.

MKIK GVI HÍREI

Jelentősen romló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások – 2022. november 17.

Az MKIK GVI októberi vállalati konjunktúravizsgálata 2 135 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. A GVI Konjunktúramutató októberben az áprilisi +34 pontról +4 pontra csökkent. A mutató a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb értéket jelentő 2020. áprilisi -25 pontról másfél év alatt lényegében vissza emelkedett a koronavírus-járvány kitörését megelőző értékre (2019. október: +40 pont), 2022 második félévében azonban ismét jelentős csökkenést mutat.

A mutató jelenlegi értéke (+4 pont) kizárólag a vizsgálat kezdete óta bekövetkezett két sokk, a 2008-as világgazdasági válság, illetve a 2020-as koronavírus-járvány mélypontjainál magasabb, ezeket leszámítva a vizsgált időszak folyamán a legalacsonyabb érték.
A jelenlegi körülmények között a legkedvezőbb üzleti klímára a nagyvállalatok, a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek, a döntően exportáló vállalatok és az ipari cégek számítanak.
Ezzel szemben a konjunktúramutató értéke negatív az 50 főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató cégek körében, a kizárólag belpiacra értékesítő vállalkozások között, a tisztán hazai tulajdonban lévő vállalatok esetén, illetve az építőiparban és a szolgáltatások területén, ami ezekben a szegmensekben recessziós várakozásokra utal.
Októberben a jelenlegi és a várható üzleti helyzetet egyaránt számottevően negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben.
A gépberuházások várható volumene -11, míg az építési beruházásoké -29 ponton áll. Áprilishoz viszonyítva az építési beruházások várható volumene esetében 18, míg a gépberuházások esetében 17 ponttal csökkent a mutató az előző félévi értékhez képest.

2022. októberében szűk többségben vannak azok a cégek, amelyek a következő félév folyamán létszámcsökkenést terveznek.

Tovább a kutatáshoz

MKIK PROJEKTIGAZGATÓSÁG HÍREI

Különleges lépést tesz a kormány az EU-pénzeknél, sokan jól járhatnak ezzel – 2022. november 18.

A forint gyengülése nyomán a 2014-2020-as Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) mintegy 200 milliárd forintnyi pénzügyi mozgástér jött létre, amelynek felét azzal a különleges megoldással tervezzük kitölteni, hogy a 2021-2027-es időszakban a GINOP Pluszban nyertes projektekből mintegy 100 milliárd forintnyit átforgatunk a GINOP terhére – jelentette be a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban egy friss kormánydöntés konkrét hátterét Greinstetter Balázs. A Miniszterelnökség gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, a GINOP-ért és a GINOP Pluszért felelős Irányító Hatóság vezetője, hangsúlyozta, hogy ez az átforgatás csupán egy technikai lépés, amely semmilyen hátrányt nem jelent azon cégeknek, akiket a GINOP Plusz 1.2.1-2021-es konstrukcióban érinteni fog, sőt azzal az előnnyel is jár számukra, hogy később majd újabb GINOP Plusz pályázatra adhatnak be támogatási igényt. A területfejlesztési miniszter irányítása alatt dolgozó helyettes államtitkár azt is felvázolta, hogy konkrétan milyen folyamaton mennek át az érintett cégek, és azt is jelezte, hogy az említett 200 milliárd forintos mozgástér másik felét a nyáron már meghirdetett kkv forgóeszköz hitelkeret újra nyitásával töltik majd ki. Greinstetter kérdésünkre azt is elmondta, hogy mi várható a GINOP Plusz brüsszeli elfogadása és az új pályázatok meghirdetése terén.

Tovább a cikkre.

Digitális Fogalomtár – közérthető fogalomtár vállalkozóknak a digitális világhoz – 2022. november 18.

Ha idegenül cseng a domain, a cloud, vagy a SEO, esetleg többet szeretne tudni arról, hogy mire jó a CRM vagy az ERP, úgy a Modern Vállalkozások Programjának Digitális Fogalomtára segít Önnek. A Program nyilvános és díjmentes mini-enciklopédiáját használva könnyeden, egyszerű leírásokon keresztül ismerkedhet meg a digitálizáció alapvető kifejezéseivel.

Tovább a Digitális Fogalomtárhoz

HA MÉG NEM TETTE, KÉRJÜK JELEZZE RÉSZVÉTELI SZÁNDÉKÁT! REGISZTRÁLJON MOST ÉS TARTSON ÖN IS VELÜNK!

A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara második alkalommal szervezi meg Taggyűlését, amelyet 2022. június 10-én Krakkóban tartunk.

A rendezvény szakmai részére várjuk TAGVÁLLALATAINKAT. Részletes programot személyre szólóan küldünk minden tagvállalatunknak. A Taggyűlés keretében a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara tevékenységének fejlesztését, a jövő évi programokat, a lengyel illetve magyar piaccal kapcsolatos felvetéseket lesz lehetősége megvitatni. Az esti fogadásra számos további vendéget hívtunk, hogy együtt ünnepelhessük a Kamara fennállásának második évfordulóját. MEGHIVOTT VENDÉGEINK RÉSZÉRE!  

ÚJ PROJEKT

A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara felhívást tesz közzé Diákmentor Programban való részvételre. A felhívás célja a Lengyelország és Magyarország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elősegítésének támogatása. Részletes információ a Kamara honlapján található meg: https://www.plhucc.com/news/student-mentor-programmediakmentor-program-2022

A benyújtott pályázatokat szakértői bizottság értékeli. A nyertes pályázatokat a kamarai honlapon www.plhucc.com tesszük közzé.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 19. délután 16.00

A projekt a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara szervezésében, a Waclaw Felczak Alapítvány pályázati támogatása mellett, valamint további intézményi és üzleti partnereink együttműködésével és támogatása mellett valósul meg.

Jelentkezés a programba: Read More

ISMERJE MEG A KAMARA ÚJ TAGVÁLLALÁT

SKIVAK Kft.

SKIVAK
Tartalomgyártás és full-service marketing 6 országban
A Skivak független, full-service marketingügynökség. Annak a néhány cégnek a táborát erősítjük, akik Közép-Kelet-Európa fejlődő, folyamatosan növekvő régiójában nyújtanak széleskörű marketingszolgáltatásokat. A Skivak nemzetközi hálózatával Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Ukrajnában és Romániában állunk partnereink rendelkezésére.
Read More

ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK

Lengyelországi adózási hir- Az "ÁFA-csoportot" bevezető rendelkezések hatálybalépésének időpontjának módosítása

A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara feladata minél több területre vonatkozóan aktuális piaci információk közvetitése. Együttműködésben a KR Group tagvállalattal törekszünk az adózás területére vonatkozó aktuális információk bemutatása. A KR Group a KKE térsében fejti ki tevékenységeét, elsősorban könyvelési, adó-, bérszámfejtési és HR-szolgáltatások széles skálája terén.

Kérjük olvasssák el a lengyelországi ÁFA-szabályozásra vonatkozó elemzésüket, amely ezen adócsoport céljának meghatározását, bevezetését és az ezzel kapcsolatos aggályokat tárgyalja.
Read More

Az emelkedő költségek hatása a vállalkozói környezetre

A Legalio elsősorban külföldi befektetőket segít a lengyel piacon. A most közöt anyagban az áruk és a szolgáltatások árának emelkedésének okairól olvashatnak. A cikk olvasása során olyan kérdésekre kapnak választ, mint például Lengyelországban milyen gyakori szerződéstípusok vannak, valamint az építési szerződések jellemzően milyen rendelkezéseket tartalmaznak.
Read More

MUNKAERŐPIACI HIREK-LENGYELORSZÁG

Dinamikus toborzási folyamatok és növekvő fizetések

Az Antal szakemberek és vezetők toborzására szakosodott személyzeti tanácsadó cég.

A tagvállalatunk által írt cikkben a dinamikus toborzási folyamatokról és a növekvő fizetésekről olvashatnak. A cikk olvasása során megtudhatják, hogy melyik az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazat Lengyelországban.

LOGISZTIKA

Újabb logisztikai központ, speciális raktárak a Rabentől

Győrben nyitotta meg legújabb központját a Raben. A 15 európai országban jelen lévő logisztikai szolgáltató cégcsoport hazai tagja ezzel tovább javítja hazai lefedettségét, illetve erősíti pozícióit a nyugat- és észak-európai irányú nemzetközi gyűjtőszállítmányozásban.

Read More

Etyeki Kúria

Látogasson el Budapest szőlőskertjébe!

Csupán 30 percre Budapest belvárosától várja a borok szerelmeseit az Etyek-budai borvidék. Az Etyeki Kúriánál egész évben várjuk vendégeinket borkóstolókra, céges és magán rendezvényekre, esküvőkre, vagy egyszerűen egy pohár borra a szőlőtőkék által körülölelt teraszunkon. Hétvégenként a borokhoz hangolt, szezonális fogások teszik teljessé az élményt.

Több mint ezeréves történelme van Etyeken a szőlőművelésnek és a borkészítésnek, kíváncsi és kísérletező kedvű borászainknak köszönhetően napjainkban a pezsgőkészítés kapott ismét kiemelt szerepet a borvidéken.

További információkat honlapunkon és Facebook oldalunkon talál, foglalásaikat a vinoteka@etyekikuria.com címen várjuk!
Read More

Projektek

A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara az Erasmus+ program Krakkói képviseletével együttműködésben gyakornoki programot indított Magyar diákok számára, akik ezúttal Győr városából érkeztek.

Az Erasmus+ program az Európai Unió diákoknak, oktatóknak és tanároknak szóló kezdeményezése, amely a nemzetközi képzést, oktatást és sportot támogatja. A programban kormányzati és nem-kormányzati intézmények egyaránt részt vesznek. Az Erasmus+ fő célja a hallgatók ismereteinek bővítése, kompetenciáik és készségeik fejlesztése, de egyben nagyszerű lehetőség egy nemzetközi karrier elindítására is.

Az intézményi fejlődés alapvető fontosságú Kamaránk számára. Emiatt nagy örömmel fogadjuk a diákokat, és büszkék vagyunk arra, hogy készek leküzdeni a nyelvi korlátokat és nyitottabb, felkészültebb, olvasottabb emberekké szeretnének válni. 


A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara tagvállalata a Blue Colibri ingyenes krízis applikációval segíti a munkáltatókat, közösségeket és az intézményeket az ukrán helyzetre való tekintettel.

A magyar HR-technológiai startup a Magyar vállalatoknál, intézményeknél dolgozó ukrán munkavállalók elérése, informálása és visszajelzések kezelése céljából ukrán nyelven is elérhető, mobilos kommunikációs felületet biztosít februártól egészen szeptemberig díjmentesen.

ÜZLETI HIREK MAGYARORSZÁGRÓL

JOGI INFORMÁCIÓK
A Peterka & Partners tagvállalattal együttműködésben szeretnénk megosztani releváns hireket Magyarországról, amelyet a hirlevélben valamint a Kamara honlapján is követhet. A fogyasztóvédelmi rendszer további megerősítése A 2019/2161/EU irányelvvel összhangban több fogyasztóvédelmi jogszabály is módosul 2022. május 28-tól kezdődően.

ÜZLETI INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁGRÓL

 

 

Az adóhatóság közzéteszi a 2022-es ellenőrzési tervet.

A magyar adóhatóság közzétette legújabb ellenőrzési tervét, amelynek középpontjában olyan üzleti tevékenységek állnak, mint az online értékesítés, az építőipar, az ételkiszállítás és az élelmiszeripar.

 

KULTÚRÁLIS INFORMÁCIÓK - Érdekességek Tokajból

Kultúrális információk rovatunkban ezúttal a tokaji Rákóczi pince történetével ismerkedhet meg! Kövesse figyelemmel országismereti hiradásainkat!

 

Vinum Regum – Rex Vinorum, a Királyok Bora – a Borok Királya! Ez a Napkirály (XIV. Lajos francia király) által világhíressé vált mondat bizonyosan több százszor elhangzott már Tokaj-Hegyalja leghíresebb pincéjében, a Rákóczi-pincében; melyben nem csak a Rákóczi-család fejedelmi dinasztiájának férfitagjai, hanem több magyar király, erdélyi fejedelem és magas rangú vendégeik is koccintottak Magyarország legjobb borával, a Tokaji Aszúval.

 


RENDEZVÉNY

A Varsóban megrendezésre kerülő rendezvény különösen az értékesítési területtel foglalkozó vállalatok képviselőinek szól, akik aktívan részt kívánnak venni az iparági gondolkodásban. A rendezvény Varsóban, 2022.06.07-én kerül megszervezésre. Fő téma: értékesités bizonytalan időkben – kihivások vagy veszélyek. A rendezvényen a Balajcza Lingusitics tagvállalat biztositja a tolmácsolást, ennek köszönhetően a KÓD: BALAJCZA alkalmazása mellett tagvállalataink 30%-os kedvezményben részesülnek.

 

ÁLLÁSHIRDETÉS

A Tokaj Hétszőlő Zrt. gyakornokot keres borászati turisztikai mubnkalehetősére.

 


A CED Krakkói képviseleti irodája asszisztensi pozicióra munkatársat keres.

Részleteket elolvashatja a következő oldalon

 


Lengyel-Magyar Vállalatok Ukrajnáért kezdeményezés

A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara tagvállalataival együttműködésben elinditotta humanitárius támogatási projektjét.

A Lengyelország és Magyarország közvetlen szomszédságában zajló háború, amelyet Oroszország inditott, máris nagyon súlyos humanitárius válságot váltottak ki, amely nagy kihívás elé állítja Európa ezen részének társadalmait. A szolidaritása Ukrajnával és az elesettek humanitárius támogatása napjainkban különös fontossággal bír. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara, mint a társadalmi-gazdasági élet felelős szereplője hosszútávú humanitárius kezdeményezést inditott a tagvállalatok összefogásával.

A programban résztvevő tagvállalataink: Gedeon Richter, Blue Colibri, Hidrofilt, EuroAtlantic Business Consultacy, Kancelaria Mikulski, Raben, Kancelaria Kecser, Greentech Polska, Hungary, Poland Legal, Tokaj Hétszőlő, Pentalingua i Barbiocean

A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara és a Centrum Business in Malopolska szakmai konferenciát szervezett „Doing Business in Hungary” címmel 2022. március 30-án a Krakkói Technológiai Parkban. A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a résztvevő cégek bővítsék ismereteiket a magyar üzleti környezetről, a piaci trendekről, meghallgassák lengyel vállalatok sikertörténeteit, valamint naprakész információt kapjanak többek között az adózás, a logisztika és a munkaerőpiac témakörökben. Az intézményi támogatási környezetről és a magyar üzleti kultúráról is érdekes információkat halhattak a résztvevők.

 

A Visegrad+ Legal független, közepes méretű ügyvédi irodák együttműködési hálózata Közép-Kelet-Európában. Jelen vagyunk Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Horvátországban és Bulgáriában. Céges ügyfeleink számára gazdasági tevékenységük valamennyi területét lefedő, komplex jogi szolgáltatást nyújtunk. Kezeljük ügyfeleink követeléseit, szerződéseit, társasági jogi és munkajogi ügyeit, tanácsadást nyújtunk kereskedelmi megállapodások megkötéséhez, ellátjuk képviseletüket peres és peren kívüli ügyekben bíróságok és hivatalok előtt.

A Targi w Krakowie Sp. z o.o. a legnagyobb vásár és konferencia szervező cég Lengyelország déli részén, valamint a harmadik legnagyobb országosan. A vállalat tulajdonosa és üzemeltetője az EXPO Krakow Nemzetközi Kiállítási és Kongresszusi Központnak. A krakkói vásár szervezi a legjelentősebb iparági vásári rendezvényeket (többek között: Nemzetközi Fogászati Szakkiállítás Krakdent®, Nemzetközi Szállodai és Gasztronómiai Berendezések Szakkiállítás Horeca®, Nemzetközi Könyvvásár Krakkóban ® valamint számos ipari rendezvénysorozat).

A cég vezeti az EXPO Krakow központot, Dél-Lengyelország legnagyobb vásári létesítményét, amelyet vásárok, kongresszusok és különféle rendezvények szervezésére terveztek. A cég által szervezett rendezvények mindamellett egész Lengyelországban zajlanak.
A cég tagja a Nemzetközi Kiállítási Iparszövetségnek (UFI), amely a vezető vásárszervezőket és vásárterület-tulajdonosokat tömöríti. A krakkói vásárt nemzetközi kongresszusok és konferenciák szervezőjeként is ismerik és értékelik, és ezen rendezvények legmagasabb színvonalát az ICCA – a Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége – tagsága garantálja.
További információ: www.targi.krakow.pl és www.expokrakow.com

Blue Colibri App kis- és nagyvállalatok számára nyújt digitális megoldást: HR adminisztráció, vállalati kommunikáció, oktatás (e-learning, onboarding) és munkavállalói elköteleződést segítő megoldásainkkal. Jelenleg közel 100 partnerünk már 12 iparágból (mint a logisztika, vagy a mezőgazdaság) és több mint 5 országból kerül ki.

Digitális megoldásunk biztonságos és megfelel az EU-s GDPR szabályozásoknak, emellett többféle eszközről (akár Intranetről) is hozzáférhető.

Célunk, hogy olyan hatékony eszközt adjunk a partnereink kezébe, amellyel könnyen tudják digitalizálni HR folyamataikat és adminisztrációjukat, emellett egy olyan platformot biztosítunk számukra, amellyel növelni tudják munkavállalóik elköteleződését.

A kamarai honlap lehetőséget ad korlátozott mennyiségben hirdetések elhelyezésére. Ennek helyét megjelöltük, jelenleg biankó hirdetés formájában. Szeretnénk jelenlegi tagvállalataink részére ezeket a helyeket a honlap működésének bevezető szakaszában ingyenesen felajánlani, 2022. május 30-ig bezárólag.

Tagvállalatonként legfeljebb 1-1 hónapra érvényes a lehetőség. A lehetőség felhasználását – tekintettel a jelenleg már 50 feletti taglétszámra- érkezési sorrendben tudjuk figyelembe venni.

Hirdetési kép méretek: horizontális hirdetés 1162×200 pixels (vagy ennél nagyobb felbontás), vertikális hirdetés 200×292 pixels (vagy ennél nagyobb felbontás).