• ked. ápr 16th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

2024. április 1. napjával kivezetésre kerül a KKV kamatstop

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Kormány döntése alapján 2024. április 1-jével a KKV kamatstop kivezetésre kerül. Az intézkedés a bevezetése óta összességében több mint 50 ezer magyar KKV-t és megközelítőleg 1.500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

Az utóbbi időszakban érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a KKV kamatstoppal rögzített 7,77%-os szint alá fog csökkeni. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0%-os szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

Az érintett vállalkozásoknak a mérséklődő kamatok miatt érdemes áttekinteni a hitel portfóliójukat és váltani egy esetleges kedvezőbb konstrukcióra.