• pén. febr 23rd, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

SAJTÓFIGYELŐ

13.PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés

Figyelmébe ajánljuk a PwC „Csökkenő félelmek, óvatos bizakodás 2024-re” című felmérését. A kutatás célja, hogy a globális felméréssel párhuzamosan a magyar felsővezetők véleményéről, iparágukkal kapcsolatos várakozásaikról és növekedési lehetőségeikről is átfogó képet adjon. A 4700 külföldi és 297 magyar cégvezető bevonásával végzett kutatás eredményei határozott hangulatjavulásról tesznek tanúbizonyságot.

A felméréssel kapcsolatos cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: pwc.com

Statisztikák és várakozások – a vállalkozások világa a számok tükrében

Szíves figyelmébe ajánljuk a Világgazdaság cikkét, melyben összefoglalásra kerül az elmúlt évben bekövetkezett hazai vállalkozások számának változásai.

A regisztrált vállalkozások száma 2023-ban jelentősen meghaladta a járvány előtti időszakit. 2023. év végén 1 millió 840 ezer vállalkozást tartottak nyilván hazánkban, mintegy 1200-zal többet, mint egy évvel korábban. A magyar vállalkozások 99,9 százalékát kitevő kis- és középvállalkozások a foglalkoztatottak 74 százalékának adtak munkát, a bruttó hozzáadott érték 59 százalékát állították elő.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják.

Forrás: vg.hu

 

Nem minden zöld, amiről azt állítják

Sok esetben nem egyértelműek, zavarosak a zöld reklámüzenetek, a fogyasztók jelentős része pedig nincs tisztában az egyes állítások és jelölések pontos tartalmával, illetve jelentésével – többek között ezekre is rávilágít a GVH most lezárt piacelemzése, amelyben a nemzeti versenyhatóság vizsgálói a zöld állításokat és reklámüzeneteket elemezték. A GVH a honlapján közzétett tanulmányban javaslatokat is megfogalmazott a piaci szereplők és a jogalkotó számára.

A GVH tanulmányát ide kattintva olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Új interoperabilitási rendelet készül az EU-ban

Figyelmükbe ajánljuk az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet cikkét, melyben bemutatásra kerül az EU-ban készülő új interoperabilitási rendelet. Az Interoperable Europe Act, egy rendeleti formájú jogszabály-tervezet, amelyet a Bizottság 2022 novemberében publikált. Mivel a rendelet közvetlenül kötelezi a jogalanyokat Európában, az interoperabilitással kapcsolatos kötelezettségek a rendelet hatálybalépését követően a közigazgatási szervekre azonnali feladatokat fog róni, ha új informatikai fejlesztésbe kezdenek vagy a régi rendszereiket módosítják.

Az NKE teljes cikkét ide kattintva olvashatja.

Forrás: ludovika.hu

Megállapításra került a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramjának keretösszege

Az EXIM Magyarország 15 kereskedelmi banki partnerének és 8 lízingcégnek tartott részletes tájékoztatót a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) 2024 termékeiről és az igénylés folyamatáról. A 200 milliárd forint többletforrással folytatódó program keretében a magyar vállalatok január 15-től igényelhetik a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékeket a kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál. A BGH teljes kerete összességében 1200 milliárd forintra nőtt, amely érdemben járul hozzá a hazai gazdasági növekedés helyreállításához.

Az EXIM Magyarország teljes cikkét ide kattintva olvashatja.

Forrás: exim.hu

Gazdasági Tájékoztató harmadik negyedév – 2023

Megjelent a Közgazdasági Igazgatóság 2023 harmadik negyedévi Gazdasági Tájékoztatója, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról tölthető le.

Forrás: mkik.hu

Héa-irányelv modernizációja Magyarországon

Az Európai Unió Tanácsa 2022. április 5-én a tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK (a továbbiakban „Héa-irányelv”) és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról (a továbbiakban „Irányelv”), mely különböző speciális szabályokat tartalmaz az ingatlanokkal, online jelenléttel, műalkotásokkal, valamint a tagállamok által alkalmazható héa-kulcsokkal kapcsolatban.

Az irányelv modernizációval kapcsolatban további információt a PwC Magyarország honlapján talál.

Forrás: pwc.com

Black Friday – a GVH idén is segít a magyar fogyasztóknak

Szíves figyelmükbe ajánljuk Gazdasági Versenyhivatal (továbbiakban: GVH) sajtóközleményét, amelyben a GVH az idei Black Friday leárazások során is segíti a magyar fogyasztókat vásárlói tudatosságot erősítő kampánnyal és tájékoztató videókkal, annak érdekében, hogy a fogyasztók ne dőljenek be a szezonális akcióknak.

A teljes sajtóközleményt ide kattintva olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Új szakmai jelentés Magyarország és 24 további EU tagállam energia-klímatervéről

Szíves figyelmébe ajánljuk a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján megjelent „Új szakmai jelentés Magyarország és 24 további EU tagállam energia-klímatervéről: jelentős újratervezés szükséges!” című cikket. A szakmai jelentésben a Szövetség felhívja a figyelmet többek között arra, hogy a Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) több tagállam esetében is erősítésre szorulnak az energiahatékonysági és energiafogyasztás-csökkentő intézkedések, programok.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: mtvsz.hu

Az Európai Számvevőszék véleménye a kiberbiztonsági szolidaritásról szóló jogszabályról

Megjelent az Európai Számvevőszék kiberbiztonsági fenyegetések és események észlelése, valamint az azokra való felkészülés és reagálás céljából az Unión belüli szolidaritás és képességek megerősítését célzó intézkedések meghatározásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatra vonatkozó, 02/2023. sz. számvevőszéki véleménye, amely ide kattintva érhető el.

Forrás: eca.europa.eu

Két új zöld útmutatót fogadott el a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács

2022 decemberében elfogadásra került Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiája, mely olyan eszközök és ösztönzők kialakítását irányozta elő, amelyek a zöld közbeszerzési gyakorlat kialakulását támogatják. A stratégiában foglaltak alapján a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács a hazai gyakorlati alkalmazás elterjedését útmutatók kiadásával segíti. Az útmutatók segítségével egyre több közbeszerzései eljárásban alkalmazhatnak majd az ajánlatkérők környezetvédelmi szempontokat.

A Tanács által elfogadott útmutatók ide kattintva érhetők el.

Forrás: kozbeszerzes.hu

Köz-gazdaság 2023/3-as száma

Figyelmébe ajánljuk a Köz-gazdaság (Review of Economic Theory and Policy) 2023/-as számát. A tájékoztató anyagból tanulmányok, interjúk és összefoglalók segítik a tájékozódást a közgazdaságtan legújabb eredményeiről. A Köz-gazdaság 2023/3-as számát az alább látható linken fejezetenként tudják megtekinteni.

https://retp.eu/index.php/retp/issue/view/70

Forrás: retp.eu

Két új zöld útmutatót fogadott el a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács

2022 decemberében elfogadásra került Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiája, mely olyan eszközök és ösztönzők kialakítását irányozta elő, amelyek a zöld közbeszerzési gyakorlat kialakulását támogatják. A stratégiában foglaltak alapján a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács a hazai gyakorlati alkalmazás elterjedését útmutatók kiadásával segíti. Az útmutatók segítségével egyre több közbeszerzései eljárásban alkalmazhatnak majd az ajánlatkérők környezetvédelmi szempontokat.

A Tanács által elfogadott útmutatók ide kattintva érhetők el.

Forrás: kozbeszerzes.hu

Torzulhatott-e a piaci verseny az online szállásfoglalási piacon

Budapest, 2023. augusztus 24. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elindította a gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – a Booking szerződési- és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeznek a piaci jelzések a hatósághoz.

A teljes cikket a GVH honlapján olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Újabb szakaszában az új digitális piacszabályozás: az Európai Bizottság megnevezte a kapuőröket

Az Európai Bizottság kijelölte a digitális világ „kapuőreit”, vagyis azokat az óriáscégeket, amelyeknek méretüknél és piaci erejüknél fogva teljesíteniük kell az új uniós piacszabályozás szigorú előírásait. A szabályok betartásának ellenőrzésében szerepet kap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, amely kiemelt figyelmet fordít itthon a digitális tér fogyasztóinak védelmére. A kijelölt vállalkozások – mint az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Facebookot üzemeltető Meta, vagy épp a Google anyavállalata, az Alphabet – számára a jogszabály mostantól hat hónapot biztosít arra, hogy összhangba hozzák platformjaik működését az új uniós követelményekkel. A Bizottság minősítése összesen 22 alapvető platformszolgáltatást érint.

A teljes cikket a GVH honlapján olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Kötelező bolti akciók mértékének növelése

Emelkedik kötelező bolti akciózás mértéke. Augusztus 1.-től 15 százalékra emelkednek az érintett termékek tekintetében az akciók mértéke, továbbá bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. Az erről szóló MK rendelet Magyar Közlöny 2023. évi 112. számában olvasható. Jelen módosítás szerint az akciók olyan termékeket is érintenek, amelyekre korábban az árstop vonatkozott.

A kötelező akcióra vonatkozó arculati kézikönyv, illetve a nyomtatható tájékoztatók az alábbi oldalon érhetőek el:

https://kormany.hu/hirek/meg-nagyobb-kedvezmenyek-az-arakciokban

Forrás: kormany.hu

A GVH elindítja piacelemzését a mesterséges intelligencia hatásairól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzés keretében vizsgálja a mesterséges intelligencia hatásait a piaci versenyre és a fogyasztók ügyleti döntésére. Az új technológia robbanásszerű terjedése torzíthatja a versenyt a digitális ágazatokban és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozhatja a fogyasztókat, ezért a nemzeti versenyhatóság előre feltérképezi ezeket a kockázatokat.

A GVH piacelemzéssel kapcsolatos sajtóközleményét ide kattintva olvashatja.

Forrás: gvh.hu

NKE kutatás a „Digitális kompetenciák állapota és hatása hazánkban” címmel

Az NKE ÁNTK Közszervezési és Infotechnológiai Tanszéke aktívan foglalkozik a digitális kompetenciák kérdéskörével, több tanulmányban vizsgálták már a digitális felkészültség, a digitális kompetenciaszint szerepét, versenyképességben mutatkozó szerepét. 2023-ban egy országos, reprezentatív felmérés során digitális felkészültséggel és versenyképességgel összefüggő eredményeket kaptak, melyből több, újabb tanulmány készült.

„Digitális kompetenciák állapota és hatása hazánkban” címmel készült kutatásuk eredménye és rövid összefoglalója ide kattintva érhető el.

Forrás: ludovika.hu

Fókuszban a vármegyék, I. félév

Figyelmébe ajánljuk a Központi Statisztikai Hivatal a Fókuszban a vármegyék – 2023. I. félév című kiadványát, amely az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/232/index.html

Forrás: ksh.hu

Gazdasági Tájékoztató második negyedév – 2023

Megjelent a Közgazdasági Igazgatóság 2023 első negyedévi Gazdasági Tájékoztatója, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról tölthető le.

Forrás: mkik.hu

Folyamatban van az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése

Az Árfigyelőt kifejlesztő munkacsoport folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. Hamarosan szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat. A felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztik a megjelenítés, illetve a szolgálatás térképes funkcióját is. Az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan, a fogyasztói igényeknek megfelelően hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is.

Azonban a GVH felhívja a figyelmet, hogy az online Árfigyelőre megtévesztésig hasonlító mobilapplikációval próbálják félrevezetni internetes csalók a fogyasztókat. A GVH ezúton is felhívja a figyelmet, hogy senki ne töltse le az ingyenes alkalmazást, akik pedig letöltötték, haladéktalanul töröljék azt a mobilkészülékeikről. A GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás terjesztői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazásáruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt.

Forrás: gvh.hu

Tesztüzemben az online árfigyelő adatbázis

Szíves figyelmébe ajánljuk a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sajtóközleményét, melyben tájékoztatnak, hogy július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A GVH, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott munkacsoport – az Agrárminisztérium képviselőivel együtt – kedden azokkal a kiskereskedelmi láncokkal egyeztetett, amelyek kötelezően csatlakoznak majd az online árfigyelő adatbázishoz..

A GVH teljes sajtóközleményét ide kattintva éri el.

Forrás: gvh.hu

Újabb javaslatokkal és intézkedésekkel járul hozzá a GVH az élelmiszerinfláció letöréséhez

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatát. A versenyhatóság az elemzés megállapításai alapján – csakúgy, mint a tejpiac esetében – hat javaslatot, illetve intézkedési pontot fogalmazott meg. Ezek erősíthetik a tartós élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, elősegíthetik az élelmiszerárak csökkenését, így hozzájárulhatnak az infláció letöréséhez.

A GVH erre vonatkozó hírlevelét honlapján olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Az Európai Számvevőszék különjelentése az engedélyezett gazdálkodókra vonatkozó programról

Megjelent az „Engedélyezett gazdálkodók: Jól kialakított vámügyi program – kiaknázatlan lehetőségekkel és egyenetlen végrehajtással” című, 13/2023. sz. számvevőszéki különjelentés, amelynek elkészítését Pelczné Gáll Ildikó számvevőszéki tag irányította. A sajtóközlemény 24 uniós nyelven, a különjelentés pedig angol nyelven tölthető le a weboldalukról, a többi uniós nyelvi változat szintén hamarosan elérhetővé válik.

Ha a Számvevőszék munkájáról további információkra lenne szüksége, látogasson el honlapjukra: eca.europa.eu, vagy keresse fel az Európai Számvevőszék kiadványportálját.

Forrás: Európai Számvevőszék

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása – a munkavédelmi oktatási tematika elkészítéséről

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) szakmai anyagát, amely a munkavédelmi oktatási tematika elkészítéséhez nyújt segítséget, a vonatkozó jogi háttérre és a javasolt tartalomra kiterjedően.

Ezzel kapcsolatos tájékoztatást a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján talál.

Forrás: ommf.gov.hu

Változik az adózott jövedéki termékek tagállamok közötti szállításának adminisztrációja

Jelentősen módosulnak a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVII. törvénynek az adózott jövedéki termékek tagállamok közötti kereskedelmi célú szállításával kapcsolatos rendelkezései, köszönhetően a jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló 2020/262 tanácsi irányelv 2023. február 13-i hatálybalépésének.

A módosítást érintő részletes információk elérhetők a PwC Magyarország honlapján.

Forrás: pwc.com

Adóvilág online

Figyelmükbe ajánljuk az Adóvilág mostantól online elérhető tartalmait, amelyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértőinek írásaiból tájékozódhatnak fontos és aktuális, adózást érintő tényekről, információkról, amelyek segíthetik az Önök munkáját is.

Forrás: adovilag.hu

Módosult a héairányelv – adókulcsokkal kapcsolatos szabályok

A Tanács 2022 áprilisában tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról. A jogszabály a tagállamokra nézve tartalmaz kötelezettségeket – az irányelv rendelkezéseit 2025. január elsejétől kötelesek implementálni saját jogszabályukban. Írásunkban az adókulcsokkal kapcsolatos módosítást mutatjuk be.

Forrás: adozona.hu

Rövid összefoglaló vállalkozásoknak a szigorodó fogyasztóvédelmi szabályokról

A GVH rövid, közérthető formában foglalta össze a 2022. május 28-tól hatályba lépő fogyasztói döntések befolyásolására vonatkozó fogyasztóvédelmi rendelkezéseket érintő szabályokat.

A dokumentum a GVH honlapjáról elérhető.

Forrás: gvh.hu

KSH heti monitor

A KSH heti monitor című interaktív összeállítása segítségével bepillantást nyerhetünk a legfontosabb területek heti, havi, illetve negyedéves trendjének alakulásába.

A táblázatot a lenti linkre kattintva éri el:

https://www.ksh.hu/heti-monitor/index.html?utm_source=kshhu&utm_medium=banner&utm_campaign=home

Forrás: ksh.hu

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatásai – munkavédelem

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) Munkavédelmi Irányítási Főosztályának „Amit a munkavédelemről mindenkinek tudni kell!” szórólapját. A szórólap hasznos információkat tartalmaz, melyek jól használhatóak a munkaügyi tájékoztatási feladat során.

További tájékoztató anyagokat GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján talál.

Forrás: ommf.gov.hu

8 ezer forint jóvátételt fizet minden megtévesztett ügyfelének a kártyaterminálos cég

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta 2021. májusában indított vizsgálatát, amelyet a bankkártya-terminálok telepítésével és üzemben tartásával foglalkozó Fizetési Pont Kft. üzleti kampányainak ügyében folytatott. A GVH megállapította, hogy a kártyaterminálos cég gyakorlatával megtévesztette üzletfeleit, ezért az érintett kereskedők pénzbeli kompenzálására kötelezte a céget.

A GVH teljes sajtóközleményét honlapján olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Neumann János Program

A parlament 2023. júniusában elfogadta Magyarország új innovációs stratégiáját (Neumann János Program). A Kulturális és Innovációs Minisztérium intézkedéscsomagjának célja a tudás alapú gazdaság megerősítése a meglévő intézmények fejlesztésén, valamint új programok megvalósításán keresztül. A programról további információt ide kattintva olvashat.

Forrás: nkfih.gov.hu

Beindítaná az árversenyt, illetve védené a szállásadókat és a fogyasztókat a GVH az online szállásfoglalás piacán

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a hazai online szállásközvetítési- és szálláspiacon. A nemzeti versenyhatóság jelentéstervezetében több javaslatot fogalmazott meg: többek között megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat, illetve javítana a szállásadók helyzetén a nyárihoz hasonló, tömeges piaci problémák hatékony kezelésében. Az érintett piaci szereplőknek 30 napjuk van a tervezet véleményezésére.

A teljes sajtóközleményt ide kattintva olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Gazdasági Tájékoztató első negyedév – 2023

Megjelent a Közgazdasági Igazgatóság 2023 első negyedévi Gazdasági Tájékoztatója, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról tölthető le.

Forrás: mkik.hu

A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása

– a vasárnapi és munkaszüneti napon végzett munka speciális eltérő szabályairól

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály tájékoztatását a vasárnapi és munkaszüneti napon végzett munka speciális eltérő szabályairól.

Az ismeretekről „A vasárnapi és munkaszüneti napon végzett munka speciális eltérő szabályai” témájú kiadványból kaphat tájékoztatást, amelyet a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának honlapján ér el

Forrás: ommf.gov.hu

Korlátozta a versenyt az egyik legnagyobb hazai horgászcikk-nagykereskedő

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a horgászcikk-nagykereskedelem meghatározó szereplője, a Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta a horgászboltoknak az általa forgalmazott termékek internetes minimum-árait. A vállalkozás együttműködött a nemzeti versenyhatósággal, elismerte a jogsértést és belső programot vállalt a hasonló jogsértések elkerülése érdekében.

A teljes cikket a GVH honlapján olvashatja.

Forrás: gvh.hu

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatásai

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatását a veszélyes anyagok munkavédelmi szempontú nyilvántartásáról. A nyilvántartásban rögzített adatokkal azonosíthatók, hogy milyen veszélyes anyagok hatásainak van, vagy lehet kitéve a munkavállaló, illetve ellenőrizhetők és értékelhetők az expozíciós körülmények.

További tájékoztató anyagokat GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján talál.

Forrás: ommf.gov.hu

Megjelent a frissített EKR-katalógus

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette EKR-katalógusának első felülvizsgált változatát. A katalógus frissítésével 14 új energiahatékonysági intézkedés típus került bevezetésre, és szélesedett egyes intézkedéstípusok alkalmazási köre is. Az EKR- katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el.

A frissített EKR-katalógus a hivatal energiahatékonysági weboldalán az EKR sztenderd intézkedési jegyzék menüpontban található. Továbbá elérhető vált az EKR elszámolás- módszertani segédlet és EKR elszámoló tábla is az EKR elszámolás – módszertani segédlet és számoló tábla menüpontban.

Forrás: mnnsz.hu

Változás kishaszongépjárműves árufuvarozók engedélykötelezettségét illetően!

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ tehát 2,5 tonnára csökkent.

forrás: mkfe.hu

A cégek határozatainak bírósági felülvizsgálata

A céghatározatok bírósági felülvizsgálatára csak akkor kerülhet sor, ha az jogszabálysértő vagy a létesítő okiratba ütközik. A jogi személy tagja, vezető tisztségviselője és felügyelőbizottsági tagja kérheti a bíróságtól a tagok és a jogi személy szervei által hozott határozat bírósági felülvizsgálatát, ha az jogszabálysértő vagy a létesítő okiratba ütközik, tehát az eljárás a jogi személy bármely szerve (taggyűlés, felügyelőbizottság, ügyvezetés) által hozott határozat hatályon kívül helyezésére irányulhat.

Forrás:jogaszvilag.hu

Munkába járás: módosult a költségtérítésről szóló kormányrendelet

Többek között a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendeletet is érinti az április 7-ei Magyar Közlönyben kihirdetett, a vasút-villamos üzemeltetéséhez kapcsolódó egyes személyszállítási szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 134/2022. kormányrendelet.

Forrás: adozona.hu

e-VÁM váltja fel behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját

A jövő évtől kezdődően a vám-árunyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM. A tervek szerint az új rendszer fog feldolgozni minden behozatali irányú vámkezelést 2023. január 1.-től. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és több uniós ország is kérelemmel él a bevezetés elhalasztására annak érdekében, hogy több idő álljon rendelkezésre a tesztelésre és a bevezetésre. Így ezek alapján valószínűsíthető, hogy a tervezett határidő módosulni fog egy későbbi időpontra. A tervezett határidő eredetileg 2023. január 1. napja.

Forrás: pwc.com

Magyar Szabványügyi Testület – hírlevél

Figyelmébe ajánljuk a Magyar Szabványügyi Testület honlapján található hírlevél szolgáltatást, amelynek segítségével aktuális információkat kap a Nemzeti Szabványállomány változásairól.

2023. február 1-jén 160 db új nemzeti szabvány és 12 darab magyar nyelvű szabvány jelent meg, illetve 102 db nemzeti szabvány visszavonására került sor, amiből 100 db az új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt került visszavonásra.

További információt a Magyar Szabványügyi Testület honlapjáról szerezhet: https://www.mszt.hu/hu-hu/

Forrás: mszt.hu

Energiatudatossági tananyagot fejlesztett a MEKH és a BME

A LIFE-IP North-HU-Trans uniós projekt keretein belül a MEKH és a BME közösen átfogó tananyagot készített a lakosság körében energetikai tanácsadást nyújtó szervezetek munkatársainak. A program célja az energiaszegény háztartások és közösségek segítése, valamint az épületek energetikai korszerűsítési lehetőségeinek felvázolása, továbbá a tananyagban leírtak jól alkalmazhatóak az energetikai tanácsadói munka során is.

Forrás: mekh.hu

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása – a munkabaleseti jegyzőkönyv szakszerű kitöltéséről

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) tájékoztatóját a munkabaleseti jegyzőkönyv szakszerű kitöltéséről.

Ezzel kapcsolatban további információ a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján érhető el.

Forrás: ommf.gov.hu

Fellép a versenyhatóság a hazai fogyasztók és művészek érdekében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megbírságolta a hazai közös jogkezelőket, amiért nem megfelelően teljesítették az üreshordozói díjak megállapításáról szóló vállalásaikat. Az öt hazai jogkezelő összesen több 210 milliós bírságot kapott a GVH-tól, amiért nem tartották be a kötelezettségeiket az üreshordozói díjak (ÜHD) meghatározásának reformjáról.

A teljes sajtóközleményt a GVH honlapján olvashatja.

Forrás: gvh.hu

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása

– a foglalkoztatás-felügyeleti hatósággal kapcsolatos általános információkról

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) tájékoztatóját a foglalkoztatás-felügyeleti hatósággal kapcsolatos általános információkról.

Ezzel kapcsolatban további információ a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján érhető el.

Forrás: ommf.gov.hu

2023 évi fejlesztéspolitikai pénzügyi célok

A Magyar Közlöny 2023. évi 84. számában megjelent a Kormány 1220/2023.(VI.8.) Korm. határozata a 2023. évi fejlesztéspolitikai pénzügyi célokról, amelyeket a határozat 1. számú melléklete tartalmaz.

Forrás: magyarkozlony.hu

Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényei

Figyelmébe ajánljuk a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közelgő rendezvényeit, illetve aktuális híreit, amelyekről információt a Társaság honlapján talál.

A korábban megrendezett konferenciákat és kerekasztal-beszélgetéseket visszanézhetik az MKT YouTube csatornáján, illetve meghallgathatják podcastként Anchoron, az Apple Podcasts-on és a Spotify-on.

Forrás: mkt.hu