• pén. márc 31st, 2023

SAJTÓFIGYELŐ

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatásai – munkavédelem

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) Munkavédelmi Irányítási Főosztályának „Amit a munkavédelemről mindenkinek tudni kell!” szórólapját. A szórólap hasznos információkat tartalmaz, melyek jól használhatóak a munkaügyi tájékoztatási feladat során.

További tájékoztató anyagokat GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján talál.

Forrás: ommf.gov.hu

2022/IV. negyedéves Gazdasági Tájékoztató

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közgazdasági Igazgatósága elkészítette a 2022 negyedik negyedévi Gazdasági Tájékoztatóját, amely a KSH Gyorstájékoztató adatait foglalja össze. A tájékoztatót ide kattintva, illetve az MKIK honlapján tekintheti meg.

Forrás: mkik.hu

Európai nyomásra fejleszt fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán az amerikai WhatsApp

Több ponton fejleszt kereskedelmi gyakorlatán a WhatsApp, az Európai Bizottságot és a tagállami hatóságokat tömörítő Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózatnak (Consumer Protection Cooperation Network; CPC) tett kötelezettségvállalásai alapján. A népszerű ingyenes üzenetküldő és VoIP szolgáltatás amerikai üzemeltetője a hatóságokkal és az Európai Bizottsággal folytatott, több fordulós párbeszédet követően döntött a vállalásokról.

Forrás: gvh.hu

Energiatudatossági tananyagot fejlesztett a MEKH és a BME

A LIFE-IP North-HU-Trans uniós projekt keretein belül a MEKH és a BME közösen átfogó tananyagot készített a lakosság körében energetikai tanácsadást nyújtó szervezetek munkatársainak. A program célja az energiaszegény háztartások és közösségek segítése, valamint az épületek energetikai korszerűsítési lehetőségeinek felvázolása, továbbá a tananyagban leírtak jól alkalmazhatóak az energetikai tanácsadói munka során is.

Forrás: mekh.hu

Globális e-kereskedelmi platformmal szemben lépett fel a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-el szemben. A platform működtetője összetett jóvátételi csomagot, összesen 150-225 millió forintos kompenzációt ad a magyar fogyasztóknak, hogy elkerülhesse a bírságot. A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Forrás: gvh.hu

Magyar Szabványügyi Testület – hírlevél

Figyelmébe ajánljuk a Magyar Szabványügyi Testület honlapján található hírlevél szolgáltatást, amelynek segítségével aktuális információkat kap a Nemzeti Szabványállomány változásairól.

2023. február 1-jén 160 db új nemzeti szabvány és 12 darab magyar nyelvű szabvány jelent meg, illetve 102 db nemzeti szabvány visszavonására került sor, amiből 100 db az új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt került visszavonásra.

További információt a Magyar Szabványügyi Testület honlapjáról szerezhet: https://www.mszt.hu/hu-hu/

Forrás: mszt.hu

Könnyítéssel segítené a GVH a vendéglátóipar szereplőit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a vendéglátóhelyek italbeszerzéseinek elemzésére indított ágazati vizsgálatát követően számos javaslattal élt az ágazat szereplői számára, valamint jogszabályi könnyítést javasolt a nehéz helyzetben lévő vállalkozások érdekében. A GVH 2023. március 13-ig biztosítja az érintetteknek, hogy írásban észrevételt tegyenek a jelentéstervezetre, mely elérhető a hatóság honlapján.

Forrás: gvh.hu

KSH heti monitor

A KSH heti monitor című interaktív összeállítása segítségével bepillantást nyerhetünk a legfontosabb területek heti, havi, illetve negyedéves trendjének alakulásába.

A táblázatot a lenti linkre kattintva éri el:

https://www.ksh.hu/heti-monitor/index.html?utm_source=kshhu&utm_medium=banner&utm_campaign=home

Forrás: ksh.hu

MKIK e-Learning Tudástár

Megjelentek a 2022. évi e-learning tananyagok, melyek a következő linken érhetők el:

https://mkik.hu/e-learning-tudastar

A szokásos adózási tanácsadókon kívül új szakmai tartalmak is készültek Építésügy témában.

A tananyagok a következők:

  1. Az e-építésügyre vonatkozó főbb szabályok
  2. Adóváltozások (az új KATA szabályokkal bővített Adótanácsadó 2022)
  3. Adóhatósági ellenőrzések tapasztalatai
  4. Digitális eszközök az e-közigazgatásban
  5. Építésügy – Alternatív vitarendezés Tájékoztató kiadvány a TSZSZ-ről

Forrás: mkik.hu

A GVH elfogadta a Samsung önkéntes kötelezettségvállalását

a GVH eljárásának köszönhetően a jövőben részletesebben tájékoztatja a fogyasztókat az okostévéinek menürendszerébe épített reklámfelület működéséről a Samsung. A Samsung ezentúl honlapján közérthetően, jól észlelhető módon fogja felhívni a figyelmet a hirdetésekre, reklámok személyre szabottsága (érdeklődés-alapúsága) kikapcsolásának lehetőségére. A GVH döntése irányt mutat a piac többi szereplője számára is.

Forrás: gvh.hu

Változik az adózott jövedéki termékek tagállamok közötti szállításának adminisztrációja

Jelentősen módosulnak a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVII. törvénynek az adózott jövedéki termékek tagállamok közötti kereskedelmi célú szállításával kapcsolatos rendelkezései, köszönhetően a jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló 2020/262 tanácsi irányelv 2023. február 13-i hatálybalépésének.

A módosítást érintő részletes információk elérhetők a PwC Magyarország honlapján.

Forrás: pwc.com

Adóvilág online

Figyelmükbe ajánljuk az Adóvilág mostantól online elérhető tartalmait, amelyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértőinek írásaiból tájékozódhatnak fontos és aktuális, adózást érintő tényekről, információkról, amelyek segíthetik az Önök munkáját is.

Forrás: adovilag.hu

Munka törvénykönyvének aktuális módosításai

A parlament december elején elfogadta a munka törvénykönyve módosítását, eleget téve két fontos uniós irányelv törvénybe iktatásának. A legjelentősebb változásokról szóló összefoglalót ide kattintva olvashatja.

Forrás: pwc.com

Módosult a héairányelv – adókulcsokkal kapcsolatos szabályok

A Tanács 2022 áprilisában tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról. A jogszabály a tagállamokra nézve tartalmaz kötelezettségeket – az irányelv rendelkezéseit 2025. január elsejétől kötelesek implementálni saját jogszabályukban. Írásunkban az adókulcsokkal kapcsolatos módosítást mutatjuk be.

Forrás: adozona.hu

A fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében módosultak az akciós árcsökkentésre vonatkozó szabályok

Május végétől a kereskedelmi engedmények bejelentésekor minden esetben fel kell tüntetni a korábbi árat, amely kizárólag az azt megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet. A 2022. május 28-ától alkalmazandó előírások egyértelműsítik, hogy milyen módon kötelesek jelezni a kereskedők a leértékelések mértékét hirdetéseikben, a kirakatban, polcokon, katalógusokban, honlapjukon.

A kereskedők részére az akciós árcsökkentésre vonatkozó szabályok alkalmazásáról részletes útmutató a kormányhivatal honlapjáról érhető el.

Forrás: kormanyhivatal.hu

Rövid összefoglaló vállalkozásoknak a szigorodó fogyasztóvédelmi szabályokról

A GVH rövid, közérthető formában foglalta össze a 2022. május 28-tól hatályba lépő fogyasztói döntések befolyásolására vonatkozó fogyasztóvédelmi rendelkezéseket érintő szabályokat.

A dokumentum a GVH honlapjáról elérhető.

Forrás: gvh.hu

Törvényi szintre emelkedtek a veszélyhelyzet idején bevezetett távmunkavégzésre vonatkozó munkajogi szabályok

2022 június 1. napjától törvényi szintre emelkedtek a távmunkavégzés veszélyhelyzeti szabályai. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196. §-a arról rendelkezik, hogy a munkaszerződésben a munkáltatónak és a munkavállalónak meg kell állapodniuk a távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról. Amennyiben a felek távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról megállapodnak, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja.tv.) 3. számú mellékletének I. Jellemzően előforduló költségek között a 24. pontban nevesíti, hogy a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben a munkáltatótól kapott bevétellel szemben milyen költségeket számolhat el.

Az erről szóló részletes cikket ide kattintva érheti el.

Forrás: saldo.hu

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatásai

Figyelmébe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: GFM) Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatását a veszélyes anyagok munkavédelmi szempontú nyilvántartásáról. A nyilvántartásban rögzített adatokkal azonosíthatók, hogy milyen veszélyes anyagok hatásainak van, vagy lehet kitéve a munkavállaló, illetve ellenőrizhetők és értékelhetők az expozíciós körülmények.

További tájékoztató anyagokat GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának honlapján talál.

Forrás: ommf.gov.hu

Megjelent a frissített EKR-katalógus

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette EKR-katalógusának első felülvizsgált változatát. A katalógus frissítésével 14 új energiahatékonysági intézkedés típus került bevezetésre, és szélesedett egyes intézkedéstípusok alkalmazási köre is. Az EKR- katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el.

A frissített EKR-katalógus a hivatal energiahatékonysági weboldalán az EKR sztenderd intézkedési jegyzék menüpontban található. Továbbá elérhető vált az EKR elszámolás- módszertani segédlet és EKR elszámoló tábla is az EKR elszámolás – módszertani segédlet és számoló tábla menüpontban.

Forrás: mnnsz.hu

Változás kishaszongépjárműves árufuvarozók engedélykötelezettségét illetően!

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ tehát 2,5 tonnára csökkent.

forrás: mkfe.hu

A cégek határozatainak bírósági felülvizsgálata

A céghatározatok bírósági felülvizsgálatára csak akkor kerülhet sor, ha az jogszabálysértő vagy a létesítő okiratba ütközik. A jogi személy tagja, vezető tisztségviselője és felügyelőbizottsági tagja kérheti a bíróságtól a tagok és a jogi személy szervei által hozott határozat bírósági felülvizsgálatát, ha az jogszabálysértő vagy a létesítő okiratba ütközik, tehát az eljárás a jogi személy bármely szerve (taggyűlés, felügyelőbizottság, ügyvezetés) által hozott határozat hatályon kívül helyezésére irányulhat.

Forrás:jogaszvilag.hu

Munkába járás: módosult a költségtérítésről szóló kormányrendelet

Többek között a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendeletet is érinti az április 7-ei Magyar Közlönyben kihirdetett, a vasút-villamos üzemeltetéséhez kapcsolódó egyes személyszállítási szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 134/2022. kormányrendelet.

Forrás: adozona.hu

A kkv-k 1 százalékos ipája: elszámolás, teendők

A kkv-k 1 százalékos iparűzési adójáról szóló előző cikkünkben az összeszámítási szabály alkalmazásának szükségességét mutattuk be. Az alábbiakban pedig azt részletezzük, hogy milyen teendőik lehetnek még a kkv-knak ezügyben, illetve hogyan kell elszámolniuk az iparűzési adót a kedvezményes adómérték alkalmazása esetén.

Forrás: adozona.hu

e-VÁM váltja fel behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját

A jövő évtől kezdődően a vám-árunyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM. A tervek szerint az új rendszer fog feldolgozni minden behozatali irányú vámkezelést 2023. január 1.-től. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és több uniós ország is kérelemmel él a bevezetés elhalasztására annak érdekében, hogy több idő álljon rendelkezésre a tesztelésre és a bevezetésre. Így ezek alapján valószínűsíthető, hogy a tervezett határidő módosulni fog egy későbbi időpontra. A tervezett határidő eredetileg 2023. január 1. napja.

Forrás: pwc.com