• sze. nov 30th, 2022

SAJTÓFIGYELŐ

e-VÁM váltja fel behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját

A jövő évtől kezdődően a vám-árunyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM. A tervek szerint az új rendszer fog feldolgozni minden behozatali irányú vámkezelést 2023. január 1.-től. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és több uniós ország is kérelemmel él a bevezetés elhalasztására annak érdekében, hogy több idő álljon rendelkezésre a tesztelésre és a bevezetésre. Így ezek alapján valószínűsíthető, hogy a tervezett határidő módosulni fog egy későbbi időpontra. A tervezett határidő eredetileg 2023. január 1. napja.

Forrás: pwc.com

GVI: Gazdasági Havi Tájékoztató

Megjelent a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet októberi tájékoztatója, amely az alábbi linken érhető el.

https://gvi.hu/gvh/687

Forrás: gvi.hu

Rövid összefoglaló vállalkozásoknak a szigorodó fogyasztóvédelmi szabályokról

A GVH rövid, közérthető formában foglalta össze a 2022. május 28-tól hatályba lépő fogyasztói döntések befolyásolására vonatkozó fogyasztóvédelmi rendelkezéseket érintő szabályokat.

A dokumentum a GVH honlapjáról elérhető.

Forrás: gvh.hu

EU-csúcs: a tagállamok megállapodtak az energiaárak leszorításáról

Az Európai Unió és a tagállamok vezetői megállapodtak, hogy kidolgozzák a gázplafon-mechanizmust, valamint az ibériai mintához hasonló- gáz és áram árának különválasztása-, a villamosenergia- piacot korlátozó modellt európaivá teszik- hatásvizsgálatoktól függően.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel nyilatkozatában elmondta, hogy mindenki egyetért abban, hogy Európában közösen lépjenek fel az árak mérséklése, az ellátás biztosítása és a felhasználás csökkentések érdekében. Emellett az Európai Bizottság elnöke az energiaválság által leginkább értintettek, kiszolgáltatott háztartások vagy kkv-k segítésére a többéves pénzügyi keretből még rendelkezésre álló forrást kész a tagállamok részére bocsátani. A teljes cikket ide kattintva érhetik el.

Forrás: euronews.com

Törvényi szintre emelkedtek a veszélyhelyzet idején bevezetett távmunkavégzésre vonatkozó munkajogi szabályok

2022 június 1. napjától törvényi szintre emelkedtek a távmunkavégzés veszélyhelyzeti szabályai. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196. §-a arról rendelkezik, hogy a munkaszerződésben a munkáltatónak és a munkavállalónak meg kell állapodniuk a távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról. Amennyiben a felek távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról megállapodnak, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja.tv.) 3. számú mellékletének I. Jellemzően előforduló költségek között a 24. pontban nevesíti, hogy a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben a munkáltatótól kapott bevétellel szemben milyen költségeket számolhat el.

Az erről szóló részletes cikket ide kattintva érheti el.

Forrás: saldo.hu

NAV tájékoztatás az uniós szankciókról

Az orosz-ukrán háborúval összefüggésben elrendelt uniós szankciók az érintett területek bontásában, valamint a kapcsolódó hasznos információk, linkek, háttéranyagok és segédletek a következő linken érhetők el: NAV tájékoztatás az uniós szankciókról

Forrás: mkik.hu

Hogyan legyen sikeres a vállalkozásunk?

Szakkönyvek és előadások sora foglalkozik azzal, hogyan lehet könnyen, gyorsan, nagy forgalmú céget létrehozni, az oktatóanyagokból az azonban szinte mindig hiányzik: a „könnyen” helyett minden kezdő vállalkozó inkább a „nehéz” és „küzdelmes” szavakkal jellemzi az indulás időszakát. De mégis mi az, amit jó, ha megfontol és megfogad az, aki most vágna bele élete üzletébe? Íme, néhány tanács azoktól, akik már sikerrel túljutottak ezen.

Forrás: hvg.hu

Adhat -e számlát egyéni vállalkozó, vagy egyéni cég a szüneteltetése alatt?

Vállalkozás azzal szembesült egy befogadott számla ellenőrzésekor, hogy a kiállító adószáma az EVNY felületén “Szüneteltetett vállalkozói tevékenység” állapotot mutat. Ráadásul az is kiderült, hogy a nevezett vállalkozó ugyan a főtevékenységén kívül még három tevékenységet végez, de azok egyikébe sem tartozik bele az a szolgáltatás, amit a számláján megjelölt, és a megrendelő kifizetett. Befogadható-e a kérdéses számla? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Forrás: adozona.hu

Részmunkaidőben egyszerre több helyen

Milyen szabályok vonatkoznak a két cégnél is részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló szabadságolására? A hazai munkajogi szabályozás és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján nincsen annak akadálya, hogy egy munkavállaló több munkaviszonyt létesítsen. Minden egyes munkaviszonyban úgy kell eljárni, mintha az lenne a munkavállaló egyetlen munkaviszonya, és biztosítani kell a munka és pihenőidő szabályainak érvényesülését.– válaszolt az Adózóna olvasójának Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő.

Forrás: adozona.hu

Összefoglaló a 2023-as adótörvényeket módosító javaslatcsomagról

A Kormány a Parlament elé terjesztette a 2023-as évi adótörvényeket módosító javaslatcsomagot. Az alábbi linken a PwC adószakértői által készített rövid összefoglaló található.

https://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2022/2022_oszi_adocsomag.html

A teljes javaslatcsomag a parlament honlapján érhető el.

Forrás: pwc.com; parlament.hu

Energiahatékonysági klaszterek létrehozása és működtetésének lehetőségei osztrák és német példák alapján

Figyelmükbe ajánljuk a Közgazdasági szemlében megjelent „Energiahatékonysági klaszterek létrehozása és működtetésének lehetőségei osztrák és német példák alapján” című cikket.

A tanulmány célja, hogy bemutasson egy hatékonyan működő energiahatékonysági hálózat működésének fő összetevőit. Korábban már több kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vállalatok energiahatékonyságának növelésének a gátja az információhiány. E hiány mérséklése céljából jöttek létre mind Európában mind pedig az Egyesült Államokban az energiahatékonysági klaszterek, ugyanis így könnyebb a tapasztalatcsere és a bevált módszerek elterjesztése.

Forrás: kszemle.hu

Módosult a héairányelv – adókulcsokkal kapcsolatos szabályok

A Tanács 2022 áprilisában tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról. A jogszabály a tagállamokra nézve tartalmaz kötelezettségeket – az irányelv rendelkezéseit 2025. január elsejétől kötelesek implementálni saját jogszabályukban. Írásunkban az adókulcsokkal kapcsolatos módosítást mutatjuk be.

Forrás: adozona.hu

A fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében módosultak az akciós árcsökkentésre vonatkozó szabályok

Május végétől a kereskedelmi engedmények bejelentésekor minden esetben fel kell tüntetni a korábbi árat, amely kizárólag az azt megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet. A 2022. május 28-ától alkalmazandó előírások egyértelműsítik, hogy milyen módon kötelesek jelezni a kereskedők a leértékelések mértékét hirdetéseikben, a kirakatban, polcokon, katalógusokban, honlapjukon.

A kereskedők részére az akciós árcsökkentésre vonatkozó szabályok alkalmazásáról részletes útmutató a kormányhivatal honlapjáról érhető el.

Forrás: kormanyhivatal.hu

Ingóság átruházásából származó jövedelem bevallása

Lehet olyan bevétele és ebből fakadóan adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek, amelyről a NAV-nak nem volt információja a személyi jövedelemadó-bevallás 2021. évi tervezetének elkészítésekor. Ebbe a körbe tartozhat például az ingóság átruházása, amelyről a bevallástervezet kiegészítése során számot kell adni.

Forrás: adozona.hu

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Zöld Busz Program

Közel 51 milliárd forint értékben igényelhetnek támogatást, elektromos meghajtású autóbuszok és az ezekhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez a 25 ezer főnél nagyobb lakosú települések és a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói a Zöld Busz Program új pályázatán.

Forrás: kormany.hu

Új javaslatok a fenntartható termékek normává tételére

A Európai Bizottság előterjesztette az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó javaslatcsomagját, amelynek célja, hogy a fenntartható termékek normává váljanak az EU-ban, fellendítse a körforgásos üzleti modelleket, és támogassa a fogyasztók zöld átállásban vállalt szerepét.

Forrás: europa.eu

Új szabályok szálláshely szolgáltatóknak III.

Az utazásszervezéssel- turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. A cikksorozat harmadik részében az online platformok segítéségével nyújtott szálláshely-szolgáltatás szabályait, illetve az utalványokkal kapcsolatos szabályokat vizsgáljuk meg.

Forrás: adozona.hu

 Tavasz végétől bírságolható a kettős minőség

“A május utolsó napjaiban élesedő törvényi előírás a visegrádi országok közös kezdeményezésére megalkotott uniós irányelven alapul. A hazai vásárlóknak nyártól senki nem kínálhat büntetlenül a másutt azonos néven forgalmazottnál gyatrább árucikkeket” – hívta fel a figyelmet Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Fogyasztóvédelmi világnapon.

Forrás: kormany.hu

Kkv-k 1 százalékos ipája: az összeszámítási szabály

2022 február 25. napját követően talán már kevésbé tűnik érdekesnek a kkv-k egy százalékos iparűzési adójával kapcsolatos szabályozás. A 2021-es iparűzésiadó-bevallások benyújtása előtt azonban érdemes lehet még egyszer átgondolni a jogosultságot, különös tekintettel a kkv-törvény összeszámítási szabályának alkalmazására.

Forrás: adozona.hu

Megjelent a frissített EKR-katalógus

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette EKR-katalógusának első felülvizsgált változatát. A katalógus frissítésével 14 új energiahatékonysági intézkedés típus került bevezetésre, és szélesedett egyes intézkedéstípusok alkalmazási köre is. Az EKR- katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el.

A frissített EKR-katalógus a hivatal energiahatékonysági weboldalán az EKR sztenderd intézkedési jegyzék menüpontban található. Továbbá elérhető vált az EKR elszámolás- módszertani segédlet és EKR elszámoló tábla is az EKR elszámolás – módszertani segédlet és számoló tábla menüpontban.

Forrás: mnnsz.hu

Változás kishaszongépjárműves árufuvarozók engedélykötelezettségét illetően!

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ tehát 2,5 tonnára csökkent.

forrás: mkfe.hu

A cégek határozatainak bírósági felülvizsgálata

A céghatározatok bírósági felülvizsgálatára csak akkor kerülhet sor, ha az jogszabálysértő vagy a létesítő okiratba ütközik. A jogi személy tagja, vezető tisztségviselője és felügyelőbizottsági tagja kérheti a bíróságtól a tagok és a jogi személy szervei által hozott határozat bírósági felülvizsgálatát, ha az jogszabálysértő vagy a létesítő okiratba ütközik, tehát az eljárás a jogi személy bármely szerve (taggyűlés, felügyelőbizottság, ügyvezetés) által hozott határozat hatályon kívül helyezésére irányulhat.

Forrás:jogaszvilag.hu

Munkába járás: módosult a költségtérítésről szóló kormányrendelet

Többek között a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendeletet is érinti az április 7-ei Magyar Közlönyben kihirdetett, a vasút-villamos üzemeltetéséhez kapcsolódó egyes személyszállítási szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 134/2022. kormányrendelet.

Forrás: adozona.hu

A kkv-k 1 százalékos ipája: elszámolás, teendők

A kkv-k 1 százalékos iparűzési adójáról szóló előző cikkünkben az összeszámítási szabály alkalmazásának szükségességét mutattuk be. Az alábbiakban pedig azt részletezzük, hogy milyen teendőik lehetnek még a kkv-knak ezügyben, illetve hogyan kell elszámolniuk az iparűzési adót a kedvezményes adómérték alkalmazása esetén.

Forrás: adozona.hu

Új szabályok szálláshely szolgáltatóknak II.

Az utazásszervezésre, turizmusra vonatkozó adózási szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Hatrészes cikksorozatunkban egyrészt a szálláshely-szolgáltatókra, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. Jelen cikkben a szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások áfamegítélését elemezzük.

Forrás: adozona.hu

Új szabályok szálláshely szolgáltatóknak I.

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfaszabályokkal foglalkozik.

Forrás: adozona.hu

Járulékalapot képező és nem képező jövedelmek: mikor kell, és mikor nem kell járulékot fizetni?

Gyakran merül fel kérdésként, hogy kell-e járulékot fizetni abban az esetben, ha egy vállalkozás járulékalapot képező jövedelmet juttat egy magánszemélynek, aki nem biztosított munkavállalója. Például: egy anyavállalat megjutalmazza a leányvállalata alkalmazottját, vagy éppen a hallgatói munkaszerződés keretében alkalmazott diák részesül adóköteles jövedelemben.

Forrás: adozona.hu

Szüneteltetés után újrainduló vállalkozás adózása

Egyéni vállalkozás 2020. 12. hónapban kezdődő szüneteltetés után
újraindítja a tevékenységét. A szüneteltetés előtt tételes költségelszámolást
alkalmazott, szüneteltetés után választhatja-e az átalányadózást (május 1-jei
visszatérés)? Lehet-e a szüneteltetés után az áfakörből az alanyi mentességre
áttérni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és
járulékszakértő válaszolt.

Forrás: adozona.hu