• sze. ápr 17th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

TÁJÉKOZTATÓ A GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK REGISZTRÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGÉRŐL ÉS A KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS MEGFIZETÉSÉRŐL

A vállalkozásban az a legnehezebb – de egyben a legizgalmasabb is –, hogy nem elegendő rendelkezni a kellő szakismerettel, a sikeres működéshez meg kell szervezni a termék vagy a szolgáltatás piacra jutását, meg kell találni az ügyfeleket, az üzleti partnereket.

Az eredményesség jórészt azon múlik, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges információk. Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását, és előírja a gazdálkodó szervezetek kötelező kamarai regisztrációját.

A 2012. január 1-től életbe lépett kamarai regisztrációs kötelezettség. Az ahhoz kapcsolódó kamarai alapszolgáltatások előírásának egyik fő célja, hogy létrejöjjön egy olyan adatbázis, amely lehetővé teszi, hogy az üzleti partnerek és a megrendelők egymásra találjanak, illetve adatokat szolgáltassanak az önkormányzati és állami szervek fejlesztési terveinek elkészítéséhez.

A regisztrációs kötelezettséget a gazdálkodó szervezet székhelye szerint illetékes gazdasági kamaránál kell teljesíteni, illetve az évente fizetendő 5.000,-Ft összegű kamarai hozzájárulást is az illetékes gazdasági kamara felé kell teljesíteni. Ebben változást hoz a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvény, amelynek értelmében 2022. január 1. napjától a kamarai hozzájárulást az országos gazdasági kamara részére kell megfizetni tárgyév március 31-ig.