• pén. márc 31st, 2023

TÁJÉKOZTATÁS AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁRÓL, MŰKÖDÉSÉRŐL

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosulása következtében 2020. július 1. napjától a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról, a képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről [3/A.§ (4) bekezdés].

A jogszabályváltozás következtében Pest megyei illetékesség alapján várjuk tehát mindazon érdeklődők megkeresését az alábbi elérhetőségeken, akik egyéni vállalkozást kívánnak alapítani, vagy a már működő vállalkozásuk tekintetében szeretnének valamely módosítást eszközölni.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy fent hivatkozott törvény, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásával összefüggő részletszabályokról szóló 254/2018. (XII.18.) Korm. rendelet értelmében 2020. július 1-ei hatállyal a Belügyminisztérium – az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggő valamennyi – hatáskörét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vette át.

Nem változott, így az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden keresztül jelenthetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: a tevékenység  megkezdését, az adatváltozás bejelentését, a szünetelést, a szünetelés utáni folytatást és a tevékenység megszüntetését.

Honlapunkon a Vállalkozói Kisokos menüpont alatt az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos információkról tájékozódhat.