• vas. máj 19th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

Kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozása

Szíves figyelmébe ajánljuk, hogy az EU Tanács 2023. június 30-án elfogadta álláspontját a kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozásáról szóló rendeletjavaslatról, vagyis a kritikus nyersanyagokról szóló törvényről.

A javasolt rendelet hivatott biztosítani a gazdaságunk, különösen a zöld és digitális átállás szempontjából kritikus nyersanyagokkal való ellátását. A Bizottság 2023. márciusában négy célkitűzést határozott meg az európai nyersanyagok hozzájárulásának növelése érdekében:

  • az EU éves fogyasztásának legalább 10%-a uniós kitermelésből származzon,
  • az EU éves fogyasztásának legalább 40%-a uniós feldolgozásból származzon,
  • az EU éves fogyasztásának legalább 15%-a hazai újrahasznosításból származzon,
  • a feldolgozás bármely releváns szakaszában az egyes stratégiai nyersanyagok uniós éves fogyasztásának legfeljebb 65%-a egyetlen harmadik országból származik

A Tanács tárgyalási álláspontjában számos javítást javasolt a tagállamok eltérő helyzeteinek figyelembevétele érdekében:

  • növelné a feldolgozási és újrahasznosítási kapacitás ambícióit: 40-ről 50%-ra a feldolgozás és 15%-ról 20%-ra az újrahasznosítás esetében
  • kéri a kritikus és stratégiai nyersanyagok listájának gyakoribb frissítését (négyévenként legalább háromévente)
  • megerősíti a fenntarthatóságra és a körforgásra vonatkozó nemzeti intézkedéseket

E célok elérése érdekében a rendelet 34 kritikus nyersanyagot tartalmaz, amelyek közül 17 stratégiai jelentőségűnek számít, és számos intézkedést tesz a jelenlegi függőségeink kockázatainak csökkentésére. Ezek az intézkedések magukban foglalják a stratégiainak tekintett projektek engedélyezési eljárásainak egyszerűsítését, nemzeti kijelölt kapcsolattartó pontokkal, kockázatelemzéssel, tagállami feltárási tervekkel, kutatásba, innovációba és készségekbe történő befektetésekkel, valamint a környezetvédelem a nyersanyagok körforgása és fenntarthatóságának előmozdítása révén.

A kritikus és stratégiai nyersanyagok listája itt tekinthető meg.

Kritikus és stratégiai nyersanyagok listája

LETÖLTÉS