• sze. ápr 17th, 2024

Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara

Üdvözöljük megújult weboldalunkon!

  Hivatali kapuink  |   titkarsag@pmkik.hu  |   +36-1/317-7666

A Parlament napirendjére került jövő évi adócsökkentésekről szóló törvényjavaslat

Az Országgyűlés napirendi pontjai közé felkerült a 17668 számú törvényjavaslat, amely a jövő évi adócsökkentések tervezetét foglalja magába. PM sajtóközleménye alapján „a Pénzügyminisztérium benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely 2022-ben több mint 750 milliárd forintot hagy az adózóknál. Ha az Országgyűlés megszavazza, akkor a kormány javaslatai nemcsak a vállalkozásoknak és a lakosságnak hoznak nagy könnyebbséget, hanem a gyermekes családoknak is. Jövőre ugyanis a babakötvények utáni állami támogatás összege a duplájára emelkedik.”

Parragh László elnök úr kezdeményezésére a Covid-válság kezdetekor csökkentették a hazai kkv-k terheit és megfelezték a helyi iparűzési adójuk mértékét, valamint befagyasztottak több helyi adót. Az MKIK elnöke a felsorolt intézkedések meghosszabbítását kérelmezte, amelyek összefoglaló törvénytervezetét a döntéshozó napirendre tűzött ki. A legújabb tervezet alapján meghosszabbodik a kis- és középvállalkozások kedvezménye a helyi iparűzési adó tekintetében, így – ha az Országgyűlés megszavazza – jövőre is automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén a kkv-ék összességében 150 milliárd forintot spórolhatnak. Jövőre is érvényes az a vállalkozásokat, családokat és a lakosság védelmét szolgáló szabály, hogy nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték emelést vagy az adóelőny szűkítését fogalmazná meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig hatályba nem lépett helyi adó, vagy települési adó bevezetésére.

  1. január elsejétől újabb négy százalékponttal csökken a munka közterhe. A jövő évben az ezt érintő adó mértéke mindössze 13 százalék lesz, amely a 2009-es évvel összehasonlítva megfeleződik az akkori, 33,5 százaléknyi adóhoz képest. Megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A változtatás nyomán egyrészt csaknem 600 milliárd forint körüli összeg maradhat az érintetteknél, másrészt olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, így a cégek könnyebben vehetnek fel alkalmazottat, harmadrészt megszűnik egy újabb önálló köztehertípus. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig.

Január 1-től nemcsak a szociális hozzájárulási adó mértéke csökken, hanem többek között az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak.  A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

A javaslat szerint a kisvállalati adó (KIVA) kulcsa – további egy százalékponttal – 10 százalékra csökken. A már kivázó vállalkozásoknak 10 milliárd forintot jelent az adómérséklés, és a Pénzügyminisztérium becslése szerint a kedvező szabályok miatt jövőre még több vállalkozás választja a kisvállalati adót.

A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára – 6 ezer forintról 12 ezer forintra – nő. A babakötvény továbbra is az egyik legjobb befektetés, és nemcsak azért, mert a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi infláció plusz három százalék.

A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló törvényjavaslat az alábbi linken érhető el:

https://parlament.hu/folyamatban-levo-torvenyjavaslatok